'Ook in Scherpenzeel kan je aan hulp bijdragen´

28 maart 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De Scherpenzeelse Jorin Blokland is net terug van drie maanden in Libanon, waar zij als psycholoog met Syrische en Irakese vluchtelingen heeft gewerkt.

,,Dat ik een beetje Arabisch spreek, schept wel een band", blikt ze terug. Ze voelt dat haar toekomst daar ligt, bij de vluchtelingen. Maar nu is ze even terug in Nederland.

Als psycholoog werkte ze in Libanon aan traumaverwerking. Dat was niet eenvoudig. De ervaringen die de vluchtelingen daar in Libanon, een buurland van Syrie opgedaan hebben, zijn zwaar en moeilijk. ,,Weduwen van vijfentwintig jaar met twee kinderen zonder uitzicht op een goede toekomst. Zeker als je een gezin hebt, is wonen in een vluchtelingenkamp een grote uitdaging. De regering van Libanon neemt de vluchtelingen wel op in hun land maar geven geen hulp of steun. De huur voor het plekje in het kamp moet bij elkaar gebracht worden, maar de vluchtelingen mogen niet werken. De situatie lijkt soms uitzichtloos".

KLOPPEND HART In Libanon wonen twee miljoen vluchtelingen op een bevolking van vier miljoen Libanezen. ,,Ik vergelijk dat weleens met Nederland. En dan is anderhalf tot twee procent wat hier opgenomen wordt, niet zo groot", glimlacht Blokland. Haar hart klopt voor de vluchtelingen op deze wereld. Vanuit haar christelijke geloof voelt zij dat hier een belangrijke opdracht ligt. ,,Ik geloof dat God mij dit verlangen heeft gegeven om deze mensen te helpen.

Ik ging met het doel om te helpen. Eenmaal daar dacht ik weleens: wat kan ik nu in mijn eentje doen voor deze mensen? Nu ik terugkijk, zie ik dat ik in kleine dingen zeker heb kunnen helpen. De grote dingen in hun leven kan ik niet voor hen oplossen, maar meedenken in kleine dingen maakt al verschil".

ARABISCH Zoals met een paar vrouwen en hun kinderen een wandeling maken, of simpelweg op bezoek gaan in hun onderkomen. Als enige Nederlandse was Blokland blij dat ze zich verstaanbaar kan maken in Arabisch. ,,Ook in de gesprekken had dit een voordeel. Je kunt eerder vertrouwelijk worden wanneer je de taal kent".

Nu ze in Nederland is, werkt ze bij een traumacentrum voor vluchtelingen als psycholoog. ,,Ik geloof dat God mij weer uitzendt naar een plaats waar Hij mij kan inzetten." Het belangrijkst, vindt zij, is om de vluchtelingen weer als mensen te zien en niet als een probleem dat opgelost moet worden. ,,Liefde geven en vanuit je hart met hen spreken, dat is belangrijk".

Cultureel gezien was het een wat andere manier van psychologie dan in Nederland. ,,Niet in de vorm van sessies vanachter mijn bureau, maar tijdens een hart tot hart gesprek. Ook was er geen vaste tijdsduur aan de gesprekken. Als je de verhalen hoort van deze mensen, word je er wel even stil van. Zeker omdat hun toekomst nog zo onzeker is".

Ook hier in Nederland kan men veel doen voor vluchtelingen, vindt Blokland. In Scherpenzeel wordt vanuit diverse organisaties en kerken hulp geboden en bijeenkomsten georganiseerd.

,,Ook hier kun je wat bijdragen. En dat zit ook in kleine dingen", aldus de bevlogen psychologe. Wie zich in wil zetten voor vluchtelingen in eigen dorp kan contact opnemen met Jorin Blokland, jorinblokland@solcon.nl .

advertentie
advertentie