Afbeelding
Tonnis van Dijk

'Wetro-terrein fout aangepakt'

18 april 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Oppositiepartijen VVD, GBS en PRO Scherpenzeel zijn in de raadsvergadering fel van leer getrokken tegen wethouder

Margreet Hendriks

Tonnis van Dijk over zijn optreden in het dossier Wetro-terrein/Druivenkamp. De verwijten resulteerden zelfs in het indienen van een motie van wantrouwen tegen de wethouder, welke overigens door de coalitiepartijen werd weggestemd.

De affaire rond het eerst wel en dan weer niet willen verkopen van het Wetro-terrein, wel of geen bestaande koppeling daarvan met het al jarenlang braakliggend terrein (bijgenaamd de paddenpoel) aan de Druivenkamp en met name de vraag of de ontwikkelaar in kwestie vanwege de koerswijziging van de gemeente rechten kan doen gelden op compensatie, houdt de politiek inmiddels al wekenlang bezig.

'Oud nieuws' vond SGP-raadslid Maarten Zwankhuizen, die erop wees dat de ontwikkelaar in kwestie inmiddels failliet is en het college zijn besluit om bouwcompensatie te geven daarom al weer nietig heeft verklaard.

VVD-voorman Gerrit Dijkstra, Henk Brons (GBS) en Ad van Es (PRO Scherpenzeel) waren dat echter totaal niet met hem eens. Zij wezen op het risico dat de curator, dan wel de nieuwe eigenaar van het al overgenomen bedrijf, alsnog bij de gemeente aan komt kloppen om de oude compensatieclaim te verzilveren.

De oppositiepartijen hadden zich, overigens net als de meeste fracties, recentelijk in het gemeentehuis door een 'halve meter' papier heen geworsteld en waren tot de conclusie gekomen dat het nog alleszins zeker was dat de kous nu af is. In dit dossier, dat zich uitstrekt over een periode van meer dan dertien jaar, zou door de gemeente meerdere malen zijn geblunderd.

Huidig wethouder Van Dijk werd vooral aangerekend dat hij op de oude weg voort is gegaan en de gemeenteraad onvoldoende of niet volledig heeft ingelicht over wat zich precies heeft afgespeeld in de contacten tussen de gemeente en de ontwikkelaar.Heel veel nieuwe feiten over de affaire bracht de raadsdiscussie niet aan het licht.

Volgens VVD-er Gerrit Dijkstra was dit om diverse redenen, waaronder het 'aandeel' van de ambtelijke ondersteuning in deze kwestie, eigenlijk ook maar beter.

Dijkstra was van oordeel dat de wethouder veel ellende had kunnen voorkomen indien hij de gemeenteraad in beslotenheid beter had betrokken bij de problemen in dit dossier in plaats van 'foute' acties proberen recht te breien met een nieuwe verkeerde aanpak. Dit was voor de VVD-er aanleiding om, samen met de fracties van GBS en PRO Scherpenzeel, het vertrouwen in wethouder Van Dijk op te zeggen.

De motie van wantrouwen, zoals burgemeester Visser benadrukte 'het zwaarste middel wat kan worden ingezet', kwam hard aan bij het college.

Wethouder Van Dijk zei in een reactie zich niet te herkennen in de harde verwijten van de oppositie en in deze ingewikkelde kwestie altijd integer en naar eer en geweten te hebben geopereerd. Van Dijk werd daarin gesteund door coalitiepartijen CU, CDA en SGP, die het volste vertrouwen in hem uitspraken en de motie van tafel veegden. 

advertentie
advertentie