Rode lantaarn naar Winterswijk

25 april 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Bijna vier jaar lang was hij letterlijk de Benjamin van het landelijke burgemeestersgilde. Ben Visser raakte vrijdag zijn titel 'jongste burgemeester van Nederland' kwijt aan de nieuwe eerste burger van Winterswijk, de 32-jarige Joris Bengevoord. Visser was aanwezig bij de installatievergadering van zijn nieuwe collega om de bij de titel behorende wisseltrofee, de rode lantaarn, officieel over te dragen.

Hoewel beide gemeenten op een aanzienlijke reisafstand van elkaar liggen, blijft de titel van jongste burgemeester in de provincie Gelderland. Voor alle zekerheid legde Visser in het aan de Duitse grens liggende Winterswijk toch nog maar even uit waar het mooie dorp Scherpenzeel op de provinciale kaart te vinden is: ,,Een klein Gelders lobje in de provincie Utrecht. Maar we houden er nog steeds moedig stand´´. Daarmee zette Visser meteen de toon voor een memorabele speech. De eerste burger van Scherpenzeel mag dan zijn titel van jongste burgemeester zijn kwijtgeraakt, over zijn kwaliteiten als humoristisch spreker werd in Winterswijk nog lang nagepraat.

BOER ZOEKT VROUW Visser trok in zijn toespraak een vergelijking tussen de selectieprocedure van een burgemeester en het televisieprogramma 'Boer zoekt vrouw'. ,,Aan het eind van een maandenlang slopend proces van werving en selectie blijven er bij Boer zoekt vrouw eerst 5 of 6 kandidaten over. Daarna 3. Uiteindelijk gaat er 1 na veel wikken en wegen met de boer aan de haal. Heel het land is er deelgenoot van. De mooie, ontroerende maar ook tenenkrommende momenten. Momenten van kwetsbaarheid, blunders en momenten van publieke afgang. Opeens begrijp je waarom de procedures voor de selectie voor het ambt van burgemeester geheim zijn in Nederland'', aldus Visser voor een enthousiast applaudisserend gehoor.

De komst van meer jonge mensen in het openbaar bestuur, raadsleden, wethouders en burgemeesters, is volgens Visser een uitstekende zaak. ,,Friskijkers, frisdenkers met ambitie, met lef en met passie voor de publieke zaak.''

ZUINIG Zijn nieuwe collega vertrouwde hij toe het burgermeesterschap als bijzonder te ervaren. ,,Het ambt is groter dan jezelf. Je mag het een poosje dragen. Daarna geef je het weer door. Wees er vooral erg zuinig op.'' 29Aan de gemeente vroeg Visser zuinig te zijn op hun nieuwe jonge burgervader. ,,Geniet van hem en gun hem de ruimte die goed is om uw gemeenschap te dienen.''

Hoewel het volgens Visser even slikken was geweest om in één klap uit twee ranglijsten te zijn gegooid, namelijk jongste burgemeester van Nederland en jongste burgemeester van Gelderland, droeg hij met plezier de rode lantaarn over aan de nieuwe titeldrager. ,,De jaren begonnen te tellen en de tropenjaren samen met mijn gezin hun tol te eisen. De jongste burgemeester van Nederland. Dat is best pittig'' liet hij Bengevoord en zijn partner Arijan van Bavel (in het land bekend als de televisiepersoonlijkheid 'Adje') weten.

Dat vermoeden had Bengevoord waarschijnlijk al gekregen door de enorme media aandacht bij de installatievergadering in Theater De Storm in Winterswijk. De gemeente maakte van de gelegenheid een feestje, waarbij de voormalig GroenLinks-wethouder van Tilburg (maar overigens geboren Winterswijker) onder meer werd toegezongen door in de streek bekende zangtalenten. Tijdens de borrel nog werd getrakteerd op een gezamenlijk muzikaal optreden van een aantal harmonieorkesten.

STILLETJES Hoewel de oude titelhouder zich vervolgens stilletjes dacht terug te trekken uit de schijnwerpers, zochten veel mensen hem tijdens de receptie op om hem te complimenteren met zijn speech. Een breed gedragen mening zo bleek ook op Twitter. ,,De leukste toespraak van de installatievergadering was die van burgemeester Ben Visser van Scherpenzeel'', meldde een Winterwijkse journalist.

advertentie
advertentie