Ambassadeurs met energie

23 mei 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL  ,,Mooi karretje hè?'' De twee kakelverse Energieambassadeurs, Louis van Riel en Ad van Bassel, kijken bewonderend naar de 'Groene Kikker', het grappige elektrische autootje van Teun van Roekel van het Energieloket Scherpenzeel. Het duurzame vervoermiddel krijgt volgende week een mooi plekje op de Feestmarkt, waar de heren een kraam gaan bemannen voor het gemeentelijk initiatief 'Scherpenzeel woont duurzaam'.  

Energie besparen om wooncomfort te verbeteren, het klimaat te helpen en vervuiling te voorkomen. Veel huizenbezitters zien er toekomst in, want investeren in duurzaam wonen, kan ook nog eens veel geld opleveren. Met dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas of zonnepanelen zijn flinke besparingen te realiseren op de maandelijkse energierekening. Bovendien draagt men bij aan een schoner milieu. Daarvoor willen het gemeentelijk Energieloket en de twee onlangs gecertificeerde plaatselijke Energieambassadeurs zich graag inzetten.

ENERGIEBESPARING De altijd goedbezochte Scherpenzeelse Feestmarkt is voor het energieke trio een mooie kans om zich te presenteren en mensen warm te maken voor duurzame maatregelen om energie te besparen. Al zal Ad van Bussel daar vanwege een al langer geplande vakantie verstek moeten laten gaan. ,,Ik was er ontzettend graag bij geweest'', zegt Van Bussel die net als Van Riel popelt om plaatsgenoten gratis en onafhankelijk advies te gaan geven over de talrijke mogelijkheden voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Beiden waren meteen enthousiast bij de oproep van de gemeente aan bewoners/vrijwilligers om zich als Energieambassadeur in te zetten voor een duurzamer woonomgeving.

Kennis van de materie was aanwezig. Ad van Bussel heeft jarenlang een eigen isolatiebedrijf gehad en Louis van Riel mag, vanwege de talrijke energiebesparende maatregelen die hij inmiddels al voor zijn woning heeft genomen, met recht een ervaringsdeskundige worden genoemd. De Scherpenzelers volgden dit voorjaar, samen met veertien andere kandidaten uit Ede, Veenendaal en Rhenen, de regionale opleiding Energieambassadeur en werden op 9 mei in het raadhuis van Ede officieel als zodanig beëdigd.

Met hun actuele kennis over onder meer zonnepanelen, isolatie en duurzame verwarming moeten de twee Energieambassadeurs een laagdrempelig aanspreekpunt worden voor iedereen die met energiebesparing aan de slag wil gaan. Hiervoor werken zij nauw samen met het Energieloket Scherpenzeel dat in regionaal verband wordt bemand door Teun van Roekel. Inwoners van Scherpenzeel die informatie zoeken over het omlaag brengen van de energielasten, kunnen zich in eerste instantie wenden tot dit loket dat zes dagen per week telefonisch bereikbaar is, alsmede uiteraard via de e-mail. Van Roekel kan vervolgens het contact tot stand brengen met de lokale Energieambassadeurs.

Van Roekel verwacht veel van de samenwerking met de plaatselijk ambassadeurs. ,,Zeker als het gaat om nieuwe initiatieven, zoals buurtacties of wijkgerichte energieopwekking, waarbij inwoners deelnemer worden in een gezamenlijk project. Er komen, ook in de regio, steeds vaker van dit soort collectieve projecten. Onze ambassadeurs hebben ogen en oren in de lokale samenleving en kunnen hiervoor ook in Scherpenzeel de mogelijkheden verkennen.''

De behoefte aan onafhankelijke voorlichting over duurzame maatregelen, assistentie bij collectieve projecten of informatie over subsidiemogelijkheden, is volgens de drie deskundigen onverminderd groot. ,,Daarom willen we ons op 31 mei ook gaan presenteren op de Feestmarkt. In de kraam gaan we verschillende soorten isolatiemateriaal tonen, zodat mensen kunnen zien en voelen waar we het over hebben. Iedereen is van harte welkom om bij ons te komen kijken en een praatje te maken'', benadrukt Van Roekel. ,,En natuurlijk mijn mooie 'Groene Kikker' van dichtbij te bekijken. Zo'n leuk elektrisch autootje zie je tenslotte niet elke dag.''

advertentie
advertentie