Eerste melktap in boerderij De Wachteldonk

23 mei 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE In Boerderij De Wachteldonk van Evert Blaauwendraat en Helma Breunissen, aan de Arnhemseweg 2, is de eerste melktap van Renswoude te vinden.

Als Helma gevraagd wordt ´waarom zijn jullie gestart met een melktap´ is haar reactie: ,,Je ziet dat de gemiddelde burger steeds verder van het boerenbedrijf afstaat. Steeds minder mensen hebben er een goed beeld van. Je merkt dat er tegeijkertijd steeds meer kritiek is op de melkveehouderij. Ik zie dat vanuit mijn functie ook heel veel. (Helma is dierenarts red.).

GOED VOOR DIEREN ,,Ik zie veel mensen die het heel goed voor hebben met hun dieren. En ja, ook al heb je die dieren voor de productie, je kan er toch heel goed voor zijn".

Vandaar ook dat Evert en Helma er enige tijd geleden voor gekozen hebben om toe te treden tot ´Vallei Boert Bewust´, bedrijven die actief zijn in de agrarische sector en hart hebben voor hun dieren, hun bedrijf. Wil je toegelaten worden, dan moet je bedrijf op diverse onderdelen gecertificeerd zijn. ,,Ook contact met de buitenwereld is een belangrijk item", legt Helma uit.

,,Het mooie is ook dat Vallei Boert Bewust een steeds uitgebreider netwerk wordt. Het is ook de bedoeling dat je mensen in je bedrijf ontvangt, laat kennismaken met het reilen en zeilen. Vandaar ook dat er een Vallei Boer Bewust-week is. Ook als de koeien weer de wei in gaan, wordt daar de nodige aandacht aan geschonken.´´

Helma: ,,Boerderij De Wachteldonk kom je ook tegen op Facebook. Van tijd tot tijd zet ik daarop berichten, zoals nog onlangs toen onze oudste koe gekalfd had.

MELKTAP Sinds enige tijd heeft men in De Wachteldonk ook een melktap. ,,Op die manier kan je mensen laten genieten van verse melk, die alleen maar verkrijgbaar is bij de boer.

Het is melk rechtstreeks van de koe, onbewerkt en daardoor is het vetgehalte iets hoger. De melk heeft ook meer smaak en velen vinden die lekkerder dan gekookte melk", vertelt Helma.

,,Wij adviseren de mensen altijd wel om de melk thuis te pasteuriseren. Het leuke is dat mensen met kinderen soms al geen andere melk meer willen, dan melk uit de melktap. Sommige mensen zie je hier tweemaal per week langskomen, terwijl oudere mensen, vaak ook graag die ouderwetse melk drinken. We hebben ook voorbijgangers, die snel even verse melk meenemen, voor thuis", aldus Helma. In Renswoude is de melktap bij Evert en Helma in De Wachteldonk de eerste in z'n soort in Renswoude. Velen hebben de weg naar de melktap inmiddels gevonden, maar meer kan altijd. In De Wachteldonk is er genoeg verse melk. De melk kan men in de daar aanwezige flessen met het eigen logo van De Wachteldonk doen, maar men kan ook van thuis een fles meenemen.

De melktap is te vinden aan de achterzijde van de boerderij, helemaal rechts treft men een eigen ingang en daarnaast ook wat foldermateriaal en foto's van de koeien en kalfjes in De Wachteldonk.

advertentie
advertentie