Honderste klompenpad ligt in Renswoude

6 juni 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE De festiviteiten rond de start van de Beeldenroute op het Fort aan de Buurtsteeg zijn nog maar nauwelijks verstomd of de volgende activiteit dient zich al weer aan, de opening van het honderdste Klompenpad, het Jufferpad.

Jufferpad is niet zo'n vreemde naam voor dit honderdste klompenpad, omdat de Juffersluis op een steenworp afstand ligt.

De belangstelling voor die officiële opening was groot. Naast de loco-commissaris van de koning van Utrecht, Pim van de Berg waren de commissaris van de koning van Gelderland Clemens Cornielje, burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude en diverse wethouders uit gemeenten in de omgeving en vele anderen aanwezig.

AGRARISCH ERFGOED Ivo Brautigam, directeur landschap Erfgoed Utrecht: ,,Het eerste klompenpad i sin 2002 ontstaan. In feite is een klompenpad een verbinding met het agrarisch erfgoed. Wij zijn trots en blij met zoveel klompenpaden, die zorgen voor de beleving, de verbinding".

Na nog gewezen te hebben op het uitkomen van het honderdste klompenpadboek gaf hij de microfoon aan Arjan Vriend van het Gelders Landschap. ,,We werken al vijftien jaar samen aan de realisering van klompenpaden. We wilden het landschap beheerbaar houden. Daarom gingen we op zoek naar oude paden in het agrarisch gebied. In het landschap hebben we inmiddels 1.500 km klompenpaden, er is een heel netwerk ontstaan."

BIODIVERSITEIT Brautigam: ,,Klompenpaden verbinden met de biodiversiteit. Wij zijn trots op de realisering van het honderdste klompenpad, het Jufferpad´´. Loco- commissaris van de koning Pim van de Berg uit Utrecht: ,,Klompenpaden staan garant voor genieten, het zijn de mooiste paden en er is veel te ontdekken. Ga je echt op pad, dan ontdek je dat het Jufferpad een duidelijke verbinding heeft met de Grebbelinie. Het eerste klompenpad dat gerealiseerd werd, was het Schutpad en het wandelconcept was geboren. Ook wij zijn van mening dat wandelaars intens moeten kunnen genieten. Wij wensen dan ook alle toekomstige gebruikers heel veel plezier. Commissaris van de koning Clemens Cornielje zei het een eer te vinden om bij de opening van het honderdste klompenpad aanwezig te mogen zijn. ,,Destijds heb ik samen met collega Willibrord van Beek het vijftigste klompenpad in Ede geopend. Jammer dat hij er vandaag niet bij kan zijn. Straks wordt het boek gepresenteerd. Ik nodig u uit ook in Gelderland klompenpaden te bewandelen. Vergeet niet, voor wandelen is weinig nodig. Geniet van de natuur. Wandelen is goed voor je humeur, en dat al na twaalf minuten. Het stimuleert het creatief vermogen, het stimuleert de hersenen, is goed voor je geheugen en ook voor het voeren van gesprekken. Een enkeling loopt zelfs de Vierdaagse op klompen. Ik wil u tot slot wijzen op de vele klompenpaden die er tussen het Utrechtse en Gelderse te vinden zijn." 

Heemraad Frans ter Maten wees op de twisten die er destijds tussen Utrecht en Gelderland waren over afwatering. ,,Wij willen de Gelderse Vallei goed en mooi houden. We mogen apetrots zijn op de realisering van al die klompenpaden. Veel van die paden lopen langs en soms, via een brug, ook over het water. Ook wij steunen dit project graag." Bij de ingang van het Fort aan de Buurtsteeg werd ten slotte het bord van het honderdste klompenpad, het Jufferpad, onthuld.

advertentie
advertentie