´Groot hart voor vervolgde kerk´

13 juni 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL In de nacht van 16 op 17 juni wordt in de Grote Kerk van Scherpenzeel gebeden voor christenen die verdrukt worden vanwege hun geloof.

Deze jaarlijkse terugkerenden Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors, een organisatie die zich naar eigen zeggen inzet voor vervolgde christenen en voor christenen in landen waar het christendom verboden is.

GEWELD IN SYRIË ,,Alle kerken in Scherpenzeel worden uitgenodigd om aanwezig te zijn", zegt mede-organisator Tonie Blokland. ,,Daarnaast kwamen in het verleden ook mensen uit Renswoude en Woudenberg 's nachts meebidden", voegt ze eraan toe.

,,We proberen dit jaar een christen uit te nodigen die als statushouder hier in Scherpenzeel woont en gevlucht is voor het geweld in Syrië", aldus Tonie Blokland.

,,Wat mij opviel in het bijgevoegde materiaal is dat het dit jaar in het teken staat van hoop. Dat had ik niet verwacht.

Ik dacht dat er meer aandacht zou zijn voor toenemende vervolging van christenen. Die trend zagen we de afgelopen jaren. Nu is er meer aandacht voor herstel na veel ellende.

Traumaverwerking is bijvoorbeeld een thema. Ook komt evangelisatie voorbij in voor het christendom gesloten gebieden en de reden waarom mensen christen worden."

VERVOLGDENRANGLIJST Elk jaar wordt gebeden voor christenen in specifieke regio's in de wereld. Noord-Korea staat al lange tijd op de eerste plaats op de vervolgingsranglijst van Open Doors. Ook voor christenen in dit land zal gebeden worden. Daarnaast zullen veel landen voorbij komen uit het Midden- Oosten.

Naast de organisatie Open Doors besteedt Stichting De Ondergrondse Kerk aandacht aan vervolgde christenen. Ook deze stichting heeft onderwerpen aangedragen.

Er wordt gebeden in blokken van twee uur. ,,Mensen kunnen de hele nacht blijven, maar kunnen ook na één of twee blokken weer naar huis gaan", zegt Blokland.

Per blok wordt, aan de hand van een verhaal en filmfragment, de situatie in twee landen verteld. Daarna zal gebeden worden in verschillende groepjes.

SPREKEN MET GOD Tonie Blokland neemt al een aantal jaren deel aan deze activiteit. Op de vraag waarom ze meedoet, moet ze even nadenken. Dan antwoordt ze: ,,Wij willen laten zien dat geloof hoop geeft en door dat wat je 's nacht hier doet, mensen op een andere plek op de één of andere manier steun ervaren en bemoedigd worden. Hoe dat gaat weten wij mensen niet, maar dat is het bijzondere aan bidden. Je spreekt met God.

Doordat je dit 's nachts doet, ben je je daar nog meer bewust van. Je moet immers wakker blijven. Je beseft dan dat we het hier heel goed hebben."

De Nacht van Gebed begint op 16 juni om 22.00 uur in de Grote Kerk van Scherpenzeel. De ingang aan de straatkant (in het koor) is deze nacht open.

advertentie
advertentie