'Altaarsteen' terug op plek van ontdekking

20 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

SCHERPENZEEL Met hulp van Berkhof BV is maandagmiddag de middeleeuwse molensteen, die sinds 1993 lag in het plaveisel rond de Grote Kerk aan de zijde van het Plein 1940, verplaatst naar een plek bij de zijgevel van het koor. De steen ligt nu weer op ongeveer dezelfde plaats waar deze in 1988 is ontdekt.

De Monumentencommissie Scherpenzeel heeft zich sterk gemaakt voor de verplaatsing, omdat de steen ernstige slijtage begon te vertonen. Dat ging ontdekker Johan Lagerweij erg aan het hart, omdat het een bijzondere molensteen is. Vanwege de aanwezigheid van een vijftal kruisjes op de bovenkant van de steen alsmede een in de zijkant gekerfd 'krukkenkruis' wordt vermoed dat de steen in vroegere dagen, bij de toen nog rooms-katholieke kerk, dienst heeft gedaan als altaarsteen. „Op dit soort middeleeuwse vondsten willen wij als Monumentencommissie zuinig zijn", liet Johan Lagerweij en Jan Morren in een eerder interview hierover weten.

VERPLAATSING Samen met de heer Geefshuysen van het gelijknamige metaalbedrijf, die de uitgegraven steen heeft voorzien van een nieuwe ijzeren band, volgde Lagerweij het delicate karwei van verplaatsing maandagmiddag op de voet. Het gevaarte werd met behulp van een mobiele kraan van zijn plek getild en voorzichtig op zijn nieuwe plek gelegd. Vanwege de beschutte ligging mag worden aangenomen dat de molensteen zijn 'laatste rustplaats' heeft gevonden. De Monumentencommissie is in elk geval al druk bezig met het regelen van een plaquette met informatie over de geschiedenis van deze bijzondere middeleeuwse vondst.

advertentie
advertentie