´Grebbelinie nog beter in beeld´

4 juli 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Nadat het infocentrum Grebbelinie woensdag werd geopend door prof. mr. Pieter van Vollenhoven, werden de veteranen uit Renswoude er vrijdag ontvangen. Jan Stutvoet, die destijds de aanzet gaf tot de viering van veteranendag in Renswoude, wees op de acties rond de Grebbeberg in de meidagen, maar ook op de landing in Normandië.

Burgemeester Petra Doornenbal: ,,Vandaag komt de Grebbelinie voor u nog beter in beeld. Dit is een mooie plek om mensen te ontmoeten". Tijdens de voorstelronde bleek dat de veteranen actief waren geweest in onder andere Nieuw-Guinea, Afghanistan, Libanon, Bosnië en Mali.

VREDE Simon Roelofsen, projectleider bij gebiedscoöperatie O-Gen, vertelde dat zijn opa ook op dit fort actief geweest was, maar snel gevangen was genomen. Roelofsen wees op de houten soldaten, die straks een bijdrage kunnen leveren bij het vertellen van de geschiedenis.

,,Iedere soldaat heeft z'n eigen verhaal. Door dat verhaal begrijpt men wat de bedoeling van de Grebbelinie was. Daardoor willen we aan de jeugd overbrengen wat vrede wil zeggen. De Grebbelinie is in 2011 een Rijksmonument geworden en straks laten we u in de filmzaal beelden zien van die Grebbelinie en de handelingen in de mobilisatie en oorlogsdagen in begin mei 1940. De introductiefilm werd getoond in de kazemat. De bezoekers kregen zo een indruk kregen van de oorlogshandelingen in verschillende perioden. Uiteraard kwam ook de Tweede Wereldoorlog in beeld, waren er overvliegende bommenwerpers. Dit maakte indruk op de aanwezigen. Eenmaal buiten de filmzaal waren er naast kaarten, ook veel foto's en andere voorwerpen die met de oorlog te maken hadden te bezichtigen. Tot slot werd er nog nagepraat in de Grebbelounge.

In één van de zalen was Daniël van de Haterd uit Amersfoort nog druk bezig met het aanbrengen van een passende muurschildering. Een karwei dat al vier in beslag genomen had en nog vier dagen zou vergen, vertelde hij.

advertentie
advertentie