´Tokkelbaan en klimwand overwinnen´

18 juli 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Meer dan 250 kinderen bezochten vorige week de Vakantiebijbelweek (VBW) in de Breehoek. Samen zingen, luisteren naar een bijbelverhaal, knutselen en actief bezig zijn, hoorde bij deze jaarlijkse week.

Doel is om kinderen in contact te brengen met de Bijbel. ,,Ook dit jaar is het gelukt om kinderen te bereiken met Gods Woord. Missie geslaagd dus. Daarnaast is het thema (T)op Survival goed uit de verf gekomen", aldus Cees Nap van de organisatie. Het weer zat de VBW mee. ,,Vorig jaar was het te mooi weer, toen kozen veel kinderen voor het zwembad. Dit jaar wisten honderden kinderen de Breehoek te vinden".

KROKODILLEN Per schooljaar waren de kinderen ingedeeld bij de activiteiten. De stoomtram haalde maandagmorgen 10 juli op diverse plekken in het dorp kinderen op om hen naar de Breehoek te brengen. Uitgezwaaid door hun ouders vertrokken de kinderen voor hun ochtend bij de VBW.

Wie binnenkwam bij de Breehoek moest uitkijken voor krokodillen en zich over rotsblokken verplaatsen, om het water over te steken. Het survivalthema werd overal doorgevoerd in de aankleding. Ook tijdens de activiteiten binnen en buiten moest er 'overleefd' worden. Een tokkelbaan met ringsteken, een klimwand van zeil en diverse toestellen in de gymzaal van de Breehoek moesten overwonnen worden.

De oudere kinderen kregen het echte survivalwerk voorgeschoteld. In het Valleikanaal voeren ze met bootjes, staken ze het water over, lopend over een touw, en in teamverband droegen ze bekertjes water. In de grote zaal werd er gezongen, gebeden, geluisterd en gekeken naar de sketches over survival. ,,Ook in de Bijbel is er sprake van overleven en soms zware dingen doen om je doel te bereiken", vertelt Nap. Hierna knutselden, knipten en plakten de kinderen in groepjes over het thema. Palmbomen van karton en eierdozen, een waterfles voor onderweg en een routekaart op een groot kartonnen vel. Een reddingsboei in rood en wit of een hindernisbaan van diverse materialen. Iedereen had zijn eigen creatieve inbreng tijdens de VBW. Ook werd er aan de inwendige mens gedacht met geregeld wat eten en drinken.

WEEK VRIJ De VBW draait op vrijwilligers. ,,Het is ieder jaar weer een uitdaging om genoeg mensen te vinden. Ik heb zelf een week vrijgenomen voor de VBW en de vrijwilligers hebben fantastisch werk gedaan. In januari beginnen we meestal met de voorbereidingen. De VBW wordt al meer dan 25 jaar gehouden in Scherpenzeel in de eerste week van de zomervakantie", licht Nap toe. Er komen zelfs VBW-teams uit andere plaatsen kijken hoe men in Scherpenzeel de VBW opzet. Nap prijst de samenwerking met de Breehoek.Tijdens de VBW was er ook voor oudere kinderen van alles te doen. Een fietstocht op maandag, een filmavond op dinsdag , survival op woensdag en de slotavond op donderdag. Daarna op vrijdagavond de Night after, met een barbecue voor alle deelnemers aan de survival op woensdag. Zondag volgde er voor alle deelnemers aan de VBW en hun familie een themakerkdienst in de Hervormde kerk. Op Facebook zijn meer foto's te vinden van de jaarlijkse VBW.

advertentie
advertentie