Gemeente werkt samen tegen huiselijk geweld

18 juli 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

SCHERPENZEEL De gemeenten Scherpenzeel, Ede, Nijkerk, Barneveld en Wageningen gaan samenwerken met Veilig Thuis Gelderland, onderdeel van de GGD Gelderland-Zuid, om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan. Dit doen ze door de wettelijk verplichte landelijke Meldcode te herintroduceren.

Uit onderzoek blijkt dat de Meldcode een noodzakelijk middel is in de strijd tegen kindermishandeling en huiselijk geweld. Met de Meldcode kunnen de gemeenten elkaar, Veilig Thuis Gelderland Midden en andere partners op de hoogte houden van situaties die de rust thuis bedreigen. Wethouder Ligtelijn-Bruins van de gemeente Ede: „Kindermishandeling en huiselijk geweld gaat ons aan het hart. Wij willen een duidelijke lijn trekken en risicovolle situaties helder krijgen. Samen met Veilig Thuis voelen we ons verantwoordelijk voor een goede aanpak. Dat kunnen we niet alleen vanuit de gemeenten organiseren, en daarom roepen we onze partners op om duidelijk stelling te nemen en met ons samen te werken."

DRIE KEER VAKER INGRIJPEN Uit onderzoek blijkt dat de Meldcode duidelijk verschil kan maken. Hulpverleners die de Meldcode gebruiken, grijpen gemiddeld drie keer vaker in dan professionals die geen gebruik maken van de code. Het actief stimuleren van het gebruik van de Meldcode leidt tot sneller en adequater ingrijpen bij vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling, stelt de wethouder. De gemeenten roepen daarom alle instellingen die met de Meldcode werken, zoals onderwijsinstellingen, kinderopvang, organisaties voor maatschappelijke ondersteuning, jeugdhulp, jeugd- en geestelijke gezondheidszorg, justitie en COA, op om samen het verschil te maken. Om de Meldcode meer bekendheid te geven, ontwikkelen de gemeenten samen een aanpak om professionals te trainen in het gebruik van de code. Zo wordt er onder andere eind dit jaar een mini-conferentie georganiseerd voor betrokken partijen.

advertentie
advertentie