Blauwalg in vijver Parklaan

15 augustus 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft een giftige variant van blauwalg aangetroffen in de vijver aan de Parklaan in Scherpenzeel. Aan de Parklaan en bij de vijverpartijen in het Park en de Koepellaan zijn door de gemeente waarschuwingsborden geplaatst.

Blauwalg, dat net als botulisme van nature in het water zit, ontstaat door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Zij vormen dan een dunne drijflaag op het water. Dit gebeurt vooral in de zomer, maar kan ook bij een warm voor- of najaar plaatsvinden. Veel blauwalgen groeien optimaal bij temperaturen tussen 20 en 30 graden.

Van verschillende blauwalgen is bekend dat zij giftige stoffen produceren die schadelijk zijn voor vogels, vissen en zoogdieren.

Omdat het om stilstaand water gaat, is het niet mogelijk het water te verversen. Hoewel dit soort waarschuwingen in de zomerperiode op veel plekken in Nederland voorkomt, is er over de aanwezigheid van blauwalgen in de vijver aan de Parklaan op sociale media nogal wat discussie ontstaan over de oorzaak daarvan. Met name de grote hoeveelheden voedsel en lokvoer die in de vijver worden gegooid, zouden daaraan debet zijn. De verantwoordelijkheid voor 'de slechte waterkwaliteit' wordt volgens een inwoonster van Scherpenzeel vooral gelegd bij de plaatselijke hengelsportvereniging, omdat deze sinds een aantal jaren huurder is van de visrechten in de betreffende waterpartij.

,,Onzin'', zegt Willem Quint, voorzitter van HSV Ons Genoegen. Deze vereniging assisteert en adviseert de gemeente inzake visstandbeheerplannen en onderhoudsplannen voor de gemeentelijke wateren (baggeren), het bemonsteren van de waterkwaliteit en het uitgeven van vergunningen volgens de visserijwet. ,,Wij zijn niet de veroorzaker van het probleem. Blauwalg komt in beginsel in elk water voor. Dat de grote hoeveelheid eenden in de vijverpartijen, de eenden- en hondenpoep die in het water terecht komt en het gezellige 'eendjes voeren', net als zomerse temperaturen, bijdraagt aan de groei daarvan in stilstaand water is duidelijk. Als het gaat om lokvoer voor vissen, dan gaat dit volgens rapportages over amper 4 procent van het totaal.''

Quint zegt het enorm spijtig te vinden dat de vereniging op deze wijze over de tong gaat. Ook wijst hij erop dat het niet de visvereniging, maar de gemeente is, die verantwoordelijk is voor het onderhoud en baggeren van de vijverpartijen. ,,Uiteraard hebben we over de waterkwaliteit geregeld overleg met de gemeente. Ook de constatering van blauwalg in de vijver is een probleem waarvoor we gezamenlijk een oplossing proberen te vinden. Een paar flinke regenbuien zouden ons daarbij trouwens goed kunnen helpen, want dat is een prima remedie.'' De vereniging heeft ook de sportvissers via hun website geïnformeerd over de aanwezigheid van blauwalgen in de vijver aan de Parklaan. Zij worden vriendelijk verzocht om dit water tijdelijk niet te bevissen, totdat de blauwalg verdwenen is. ,,Dit om uitbreiding te voorkomen en het is voor uw eigen gezondheid verstandig. Wij houden jullie op de hoogte. De vijvers in Woudenberg en het Valleikanaal zijn gewoon bevisbaar'', zo laat men de leden weten.

advertentie
advertentie