Kees den Boer knap Gelders kampioen

14 augustus 2017 om 00:00 Sport

Zaterdag 12 augustus werden de Gelderse kampioenschappen van de hippische sport voor het springen en dressuur van de paarden in Wezep verreden. Om hier aan start te mogen komen dient een ruiter zich te selecteren via drie regionale wedstrijden. Daarvan tellen de twee beste resultaten. De beste uit de diverse regio's strijden om het provenciale kampioenschap en een ticket voor de Hippiade (NK). De Scherpenzeelse ruiter Kees den Boer wist zich met zijn beste paard als twee na beste van de regio te selecteren in de klasse L van het springen.

Het kampioenschap wordt verreden over twee manches en een barrage. De twee manches moeten foutloos doorlopen worden om barrage te mogen rijden. Pas in de barrage geldt naast het foutloos blijven ook de tijd mee. De eerste manche reed Kees den Boer met zijn paard Conquistador (Nummero Uno) foutloos. 50% van de totale starts à 52 ruiters mogen door naar de tweede manche. Hierbij geldt de regel dat in ieder geval alle foutloze combinaties door mogen. Er waren totaal 22 combinaties die zich foutloos door de eerste manche wisten te komen. Een hoog aantal die dus allen nog kans hadden op het kampioenschap.

Echter bleek de tweede manche een zwaarder parcours te zijn. Slechts 6 ruiters wisten ook de tweede manche foutloos af te leggen. Kees den Boer wist zich ook knap bij deze 6 te voegen. Omdat er voor de beste 8 een ticket beschikbaar is voor de Hippiade wisten de 6 ruiters allemaal voorafgaand aan het rijden van de barrage dat zij door waren naar de Hippiade. Omdat er geen risico meer was om een ticket mis te lopen gaf dit de ruiters vrijheid om "vol gas" te rijden. Het beloofde dus een spannende barrage te worden.

Kees den Boer wist zich als laatste te selecteren voor de barrage. Dit geeft voordeel gezien hij dus precies wist wat de voorgaande ruiters hadden gepresteerd. 3 van de 5 hadden een balk. 2 van de 5 waren foutloos, waarvan 1 een snelle tijd had neergezet. Kees den Boer wist dus dat er gas gegeven moest worden om het kampioenschap te winnen. Het lukte hem uiteindelijk om foutloos te blijven en ruim 2 seconden sneller te rijden dan de nummer 2. Daarmee was hij kampioen van Gelderland. De Scherpenzeelse ruiter is 63 jaar en heeft al vaak dichtbij de titel gezeten maar was nog niet eerder Gelders kampioen geworden. Een ontlading aan blijdschap was dan ook direct te zien na de finish.

Een sportprestatie die de boeken van de Willaerruiters in zal gaan. Kees den Boer zal 2 september van start gaan op de Hippiade op het federatiecentrum van de KNHS te Ermelo.

advertentie
advertentie