´Dorpsbewoners zijn inmiddels wel geweest´

22 augustus 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Tijdens de zomervakantie is de grote kerk van Scherpenzeel iedere woensdag geopend van tien tot twaalf uur. Gidsen leiden bezoekers rond maar er is ook ruimte om van de stilte te genieten en gesprekken over het geloof te hebben.

Pieter Verrips is een van de vrijwilligers die hier woensdagmorgen te vinden is. ,,Vooral toeristen weten onze kerk te vinden op woensdagmorgen. Sinds zes jaar stellen we de kerk open dus de dorpsbewoners die de kerk wilden bekijken, zijn inmiddels wel geweest", lacht hij.

GEBRANDSCHILDERDE RAMEN Wat direct opvalt wanneer men de kerk aan de achterzijde binnenkomt, zijn de gebrandschilderde ramen. Twintig jaar oud zijn ze pas, maar ze ogen veel ouder. ,,Destijds is er gekozen voor deze ramen omdat het glas van toen slecht werd, geen zonwerende functie had en veel kou doorliet. De ramen zijn geadopteerd door diverse gemeenteleden waardoor ze aangeschaft konden worden".

Wanneer je de ramen van links naar rechts bekijkt, komen er bij elk raam meer details bij. De meest rechtse plaat toont zelfs een muisje en een winterkoninkje voor de oplettende bezoeker.

RENOVATIES Sinds 1988 worden er renovaties aan het kerkgebouw uitgevoerd. De kerk werd in het verleden meerdere malen vergroot en verbouwd. In de veertiende eeuw is er al sprake van een kerk op deze plek. Het huidige gebouw is tot stand gekomen vanaf de vijftiende eeuw. In 1939 werd het gebouw ingrijpend verbouwd. Zes jaar later werd de kerktoren door de Duitsers opgeblazen en na de bevrijding begon de herbouw. Voor aan de kerk, het koor geheten, en rond de preekstoel liggen diverse grafstenen. Goed zichtbaar is een rode steen met een kruis erop, vermoedelijk van een priestergraf uit de twaalfde of dertiende eeuw.

SCHERPENZEELSE NAMEN Daarnaast zijn er veel Scherpenzeelse familienamen te vinden op de grafstenen. ,,De uitdrukking 'geld stinkt' komt hiervandaan. In het verleden werden rijke mensen begraven in de kerk. Je kunt je voorstellen dat hier na verloop van tijd een bepaalde geur vanaf kwam die in de kerk goed merkbaar was. Inmiddels zijn alle graven in de kerk geruimd en liggen er geen mensen mee begraven", vertelt Verrips.

In de kerk is de invloed van rijke Scherpenzelers goed merkbaar. De herenbank aan de kant van het park beschikt zelfs over een deurtje, als speciale toegang voor de heer van Scherpenzeel en zijn gezin, die via het park de kerk betrad. Diverse attributen, zoals de lessenaar en het predikantenbord werden geschonken door bemiddelde gemeenteleden, onder wie een boer van Oudenhorst.

Een van de gemeenteleden kon het in 1656 niet aanzien dat de dominee meer in de kroeg zat dan in de kerk. Hij schonk de kerk een bord met daarop de tien geboden. Als herinnering aan zijn voorganger, waar zijn prioriteit zou moeten liggen. Tevergeefs, want een bord in de consistorie vermeldt zijn ontslag in 1658 wegens dronkenschap.

Woensdag 23 augustus is de laatste keer dat de kerk deze zomer geopend is van tien tot twaalf uur. Om half één begint het wekelijkse orgelconcert, het grote orgel wordt dan bespeeld door organisten van de hervormde gemeente zelf. Hier komen ook veel lokale belangstellenden op af.

De hervormde gemeente heeft twee dominees in dienst. ´s Zondags bezoeken zevenhonderd leden de diensten.

advertentie
advertentie