Springruiter gaat door naar Kampioenschap

22 augustus 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De Scherpenzeelse ruiter Kees den Boer (63) is zaterdag 12 augustus de beste springruiter geworden tijdens de Gelderse kampioenschappen in Wezep.

Henk van IJken

Met zijn negenjarige paard, de ruin (´gesneden hengst´) Conquistador, een Nederlandse warmbloed, wist hij zich als beste van de provincie Gelderland te plaatsen, door in de derde ronde van het kampioenschap foutloos en als snelste te eindigen. Hierdoor gaat Kees den Boer door naar het Nederlands Kampioenschap, de Hippiade, op 2 september in het hippisch centrum in Ermelo.

Volgens Den Boer was het tot op het laatst een spannende wedstrijd. ,,Als je er op het laatst een balk af gooit, gaat de titel aan je voorbij en dan is het ook nog tot aan het einde de vraag of je de snelste tijd hebt behaald.´´

LUNTERS VROUWTJE Conquistador is een paard dat al veel heeft gewonnen. ,,Hij heeft een paar jaar de trofee Het Lunters Vrouwtje gewonnen bij een meerdaagse wedstrijd in Lunteren, waaraan in januari twee- tot driehonderd springruiters meereden. Ook daar werd ik dit jaar eerste´´, vertelt Den Boer.

Het kampioenschap in Wezep volgde op drie regionale voorselectie-rondes, die in de afgelopen maanden werden verreden. Zijn zoon Henk, die ook voorzitter is van de Scherpenzeelse ondernemersvereniging, was wel startgerechtigd, maar hij heeft vanwege de conditie van zijn paard besloten niet mee te doen aan het Gelderse Kampioenschap.

Dat deed zijn vader wel met Conquistador. Het Gelders Kampioenschap begon zaterdag met twee manches. Degenen die hieruit als beste springruiters kwamen, gingen door naar de barrage, de afsluitende wedstrijd. Van het totale aantal van tweeënvijftig ruiters dat aan het begin van de dag startte, mocht de helft door naar de tweede manche. Volgens de regels van het spel waren dit alle foutloze combinaties. In totaal tweeëntwintig combinaties wisten foutloos door de eerste manche te komen. Zij maakten allen nog kans op het kampioenschap.

BARRAGE In de tweede manche bleek het parcours volgens velen zwaarder te zijn. Slechts zes ruiters wisten ook de tweede manche foutloos af te leggen. Ook Kees den Boer wist zich bij hen te voegen. Omdat er voor de beste acht een ticket beschikbaar was voor de Hippiade, wisten deze ruiters al voorafgaand aan het rijden van de barrage, dat zij door gingen naar de Hippiade.

Spannend was tijdens de barrage vooral wie van hen de beste zou worden, degene die foutloos en als het snelste het parcours aflegde. Den Boer wist zich als laatste te selecteren voor de barrage. ,,Als je als snelste start op het parcours, start je als laatste in de barrage´´, legt Den Boer uit. Hierdoor wist hij in ieder geval wat de ruiters die aan hem vooraf gingen, hadden gepresteerd. Van hen raakten drie van de zes een balk, een van de twee foutloze springers zette een snelle tijd neer. ,,Degene die voor mij eindigde, had een tijd van 46,66 seconden, ik won foutloos met 44,44 seconden.´´

ZADELMAK Den Boer, die als timmerman in de bouw werkt, bereidt zich op het Nederlands Kampioenschap voor door ,,hetzelfde als anders te doen, door niets te veranderen´´. Dat wil zeggen dat hij geregeld met Conquistador traint, onder begeleiding van een instructeur in de manage van de Willaerruiters, naast het zwembad. Hij rijdt meestal samen met zijn zoon Henk, met wie hij ook naar wedstrijden gaat. ,,Mijn vrouw rijdt geen paard, alleen auto´´, zegt Kees den Boer lachend.

Den Boer heeft nog een springpaard, de eveneens negenjarige merrie Duchi. ,,Paardrijden is een mooie sport, waarmee je langer probleemloos kan doorgaan dan met de meeste andere sporten´´, zegt Den Boer. Je moet als springruiter een goede conditie houden, maar het paard doet het meeste werk. ,,Je paard moet fit en in een goede conditie blijven. Ik ben al veertig jaar geleden begonnen met paardrijden. Voor die tijd heb ik altijd gevoetbald.

Conquistador heb ik als veulentje gekocht. We hebben hem op vijfjarige leeftijd helemaal zelf ´beleerd´, met andere woorden: zadelmak gemaakt. Vanaf die tijd trainen we samen.´´

advertentie
advertentie