Nieuwe woningen aan Lindenlaan

29 augustus 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De gemeenteraad mag zich binnenkort buigen over een plan voor de bouw van zeven koopwoningen voor senioren aan de Lindenlaan. De woningen worden gebouwd op een al geruime tijd braakliggende locatie tussen de Dorpsstraat en de Beukenlaan.

De centrale ligging van de voormalige bedrijfslocatie maakt de plek volgens de eigenaar van de gronden zeer geschikt voor seniorenwoningen. Ook in de directe omgeving bevinden zich voornamelijk woningen. De locatie grenst aan de westzijde aan de Lindenlaan, aan de noordzijde aan de Beukenlaan en aan de oostzijde ligt het schoolplein van basisschool De Dorpsbeuk.

RELATIEF DIEP Aan de zuidzijde hoort ook nog een stuk grond achter nummer 4 tot het plangebied. Doordat het plangebied deels binnen een bouwblok is gelegen, is de kavel relatief diep. Daarom is gekozen om de toegangsweg en bebouwing haaks op de Lindenlaan te realiseren. Hiermee opent het blok zich richting de school. Het nieuwbouwplan omvat een aaneengesloten rij van zeven woningen met één laag en een pannendak.

De meest westelijke woning is een kwartslag gedraaid, met de nokrichting evenwijdig aan de Lindenlaan, zodat deze aansluit bij de bestaande omliggende woningen aan de straat. Aan de achterzijde van de woningen is in de tuin een schuurtje opgenomen. De percelen zijn aan de achterzijde te bereiken via een pad aan de zijde van de Beukenlaan. Aan de oostzijde van het terrein komt een groen perkje en aan de zuidkant van het plangebied worden zestien parkeerplaatsen gerealiseerd.

De al een aantal jaren braakliggende locatie is door de gemeente geruime tijd geleden al aangewezen als inbreidingslocatie voor woningbouw. Voor het mogelijk maken van de bebouwing, is nog wel een bestemmingsplanwijziging nodig. In de voorontwerpfase van het nieuwe bestemmingsplan Lindenlaan, dat op de komende raadsagenda staat, zijn de naaste omwonenden van het plangebied aangeschreven en geïnformeerd over de ontwikkeling op deze locatie. Ook is er een inloopavond gehouden, waar belangstellenden toelichting konden krijgen en vragen konden stellen. Het bestemmingsplan heeft inmiddels al ter inzage gelegen en er zijn in die periode geen zienswijzen ingediend. 

ASBESTVERONREINIGING Wel heeft de provincie Gelderland geconstateerd dat er op de locatie bodemverontreiniging met asbest aanwezig is. De provincie is het bevoegd gezag met betrekking tot deze verontreiniging. Uit milieutechnisch oogpunt ziet de provincie overigens na sanering van de gronden geen problemen met woningbouw op deze locatie. Het college merkt op dat de ontwikkelaar op de hoogte is van het feit dat de gronden gesaneerd moeten worden. Hij zal hier in zijn exploitatie rekening mee houden. Groen licht voor het plan is er ook van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), zij het dat men vanuit het oogpunt van gezondheid nog wel een aanvullende maatregel zouden willen zien bij de meest oostelijk gelegen woning in het plangebied. De wet vereist al dat er in de meest oostelijk (bij het schoolplein) gelegen woning in het plangebied een zogenaamde 'dove gevel' moet worden gemaakt vanwege een te hoge geluidsbelasting. De VGGM acht het echter ook van belang om in de buitenruimte een gezond leefklimaat te creëren en adviseert daarom een scherm te plaatsen tussen de school en de kopgeval van de woning.

Omdat er geen wettelijke eisen worden gesteld met de betrekking tot de buitenruimte zegt het college toe het voorstel voor het plaatsen van een scherm als advies mee te zullen geven aan de ontwikkelaar van de woning.

advertentie
advertentie