Couscous met appelmoes: Maaltijd met en door vluchtelingen

5 september 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Samen eten, recepten uitwisselen en onbekende gerechten proeven. Op zaterdag 9 september van 18.00 tot 20.30 uur ontmoeten Scherpenzelers en vluchtelingen uit onder meer Syrië en Afrika elkaar tijdens een gezamenlijke maaltijd in Philalethes, achter de Grote kerk.

Janneke Hek

De maaltijd is georganiseerd door Kerkplein, het samenwerkingsverband van alle Scherpenzeelse kerken. Deelname is gratis, de maaltijd is gesponsord door de kerken.,,Het doel is elkaar ontmoeten en intussen kennismaken met elkaars eten. Voedsel is heel cultuurbepaald en vooral samenbindend", is de overtuiging van Jorin Blokland, één van de organisatoren.

Inmiddels komen de aanmeldingen binnen, maar er is nog plek voor meer eters. Opgeven kan via kerkpleinscherpenzeel@gmail.com, tot en met uiterlijk 6 september.

Mensen die koken en hun gerechten meebrengen naar de maaltijd zijn er inmiddels voldoende. ,,Er is echt Hollands eten zoals hutspot maar ook voor- en hoofdgerechten uit Syrië en Afrika. En hapjes uit verschillende culturen. Voor bestek, borden en drinken zorgen wij van Kerkplein".

ONGEDWONGEN Het idee is voortgekomen uit de koffieontmoetingen die al langer georganiseerd worden om mensen uit Scherpenzeel in contact te brengen met vluchtelingen die in het dorp zijn komen wonen.

,,Dit samen koffiedrinken is ook bedoeld om elkaar te ontmoeten en zijn een succes. Iedere keer komen er nog nieuwe mensen bij. Ook de kinderen die komen, vinden de koffiemorgens erg leuk. Het is laagdrempelig en men maakt zo kennis met elkaar op een ongedwongen manier", vertelt Blokland enthousiast. Zij is erg betrokken bij vluchtelingen, zelfs in haar werk als psychologe werkt ze met vluchtelingen uit diverse landen. ,,In mijn werk zie ik vaak dat eten samenbindt, tijdens het bereiden van eten bijvoorbeeld kun je hele mooie gesprekken krijgen".

Dit is de eerste keer dat Kerkplein een gezamenlijke maaltijd organiseert. De organisatie is blij met de medewerking van diverse plaatselijke ondernemers die benodigdheden zoals warmhoudschalen beschikbaar stellen.

PROEVEN Alle leeftijden zijn welkom tijdens de maaltijd die de naam Couscous met Appelmoes heeft. ,,Zo hebben we in de naam al duidelijk gemaakt dat we verschillende gerechten uit binnen- en buitenland hebben. Het eten wordt in de vorm van een lopend buffet opgediend. Zo kan men van alles proeven. Ook kinderen zijn van harte welkom. Mooi om te zien dat zij geen taalbarrière ervaren maar gelijk gaan spelen met elkaar. Onze werkgroep vanuit Kerkplein die het diner organiseert, bestaat uit acht personen, afkomstig uit vier lokale kerken", aldus  Blokland.

KOFFIEBIJEENKOMSTEN Op Facebook is Kerkplein te vinden onder 'Ontmoeting in Scherpenzeel', hier worden ook de data voor bijvoorbeeld de koffiebijeenkomsten vermeld. ,,De eerstvolgende is in oktober. De reacties daarop zijn zo positief dat we dat zeker blijven organiseren. Ook Couscous met Appelmoes wordt hopelijk een terugkerende activiteit", hoopt Jorin Blokland.

advertentie
advertentie