Eerste vrouwenochtend in bieb Renswoude

5 september 2017 om 00:00 Nieuws

De bijeenkomst is speciaal bedoeld voor vrouwen uit allerlei culturen en van alle leeftijden.Jaren achtereen was het Betsie Tinholt die bij haar thuis vrouwen uit allerlei culturen wegwijs maakte in de Nederlandse taal, heersende gebruiken, maar die ook vertelde over zaken als wassen en boodschappen doen.

Omdat er steeds meer belangstelling kwam, is Het Trefpunt nu de nieuwe ontmoetingsruimte. Betsie Tinholt: ,,Het is de bedoeling om deze vrouwenochtenden iedere vrijdag van 9.30 tot 10.45 uur te houden.´´ Het was Betsie die de dames welkom heette en meteen tekst en uitleg gaf over door haar gebakken koekjes en welke ingrediënten daarin zaten.

De gemeente had alle vrouwen die afkomstig zijn uit een ander land een uitnodiging gestuurd. Esther van den Brink vertelde dat de gemeente via Taalhuis meer wil inzetten op Nederlands onderwijs voor vluchtelingen, vanaf 1 januari 2018.

SCHRIK Hierna kwamen de aanwezigen zelf aan bod en mochten de aanwezige vrouwen over zichzelf vertellen. ,,Ik heb getrouwd", zei een dame uit Syrië, die meteen gecorrigeerd werd: ´Ik ben getrouwd´. Van schrik zegt ze drie kinderen te hebben, maar dat blijken er even later twee te zijn. Daarmee zat de stemming er direct goed in.

Duidelijk werd dat de dames aan tafel afkomstig zijn uit Syrië, Eritrea, Afghanistan en Pakistan. Betsie Tinholt vraagt de dames of men zelf onderwerpen heeft om te bespreken. Ze geeft aan dat de fietsles al is genoemd. ,,We kunnen ook samen koken of iets lekkers bakken voor bij de koffie.´´ Ook zaken rond inburgering komen ter sprake en duidelijk is dat dit niet voor iedereen snel genoeg gaat. De SWO is ook aan het bekijken of ze iets soortgelijks voor mannen kunnen opzetten. De deelnemers zijn tevreden. ,,Dit is leerzaam en belangrijk´´, zegt één van hen. ,,Thuis spreken we toch heel snel onze eigen taal. Nederlands spreken is niet echt makkelijk.´´

advertentie
advertentie