Column: Dood op recept

16 september 2017 om 00:00 Nieuws

''Ik heb mijn euthanasieverklaring al getekend. Want als ik net zoals die vrouw met kanker zou moeten leven…'' Dit hoorde ik een mevrouw pas geleden zeggen.

Deze woorden raakte me wel. Een relatief jonge vrouw ergens in de vijftig, praat zo over haar einde? Hoe is het mogelijk dat zoiets kan!? Ik heb nabestaande van euthanasie patiënten gehoord dat vaak gedacht wordt dat je pijnloos sterft. Het is dan misschien wel waar dat je, als je sterft geen lichamelijke pijnen voelt, maar geestelijk wordt je gesloopt. Vanaf het aanvragen van euthanasie bij de huisarts tot dat het daadwerkelijk wordt uit gevoerd is een langdurig proces van ongeveer 2 jaar. In die 2 jaar worden de patiënten vaak depressief, krijgen wanhoop, worden onzeker en ga zo maar door.

Ook ben ik geschrokken over wat ik hoorde over sommige huisartsen. Als patiënten bij de huisarts euthanasie aanvragen, dan zegt de huisarts grofweg gezegd; ga maar, hij zoekt geen hulp bij andere huisartsen en zoekt ook geen hulp voor zijn patiënten.

Als ik kijk naar wat de bijbel zegt over euthanasie, dan lees ik de uitleg van Genesis 9:5. En daar staat: God beschermt het menselijke leven. Van alle moord of doodslag moet verantwoording worden afgelegd. Aan God komt alle wraak toe. We mogen onszelf dus niks aandoen en ook niet 'expres' in gevaar brengen. Hier valt ook euthanasie onder. Er staat dus in de bijbel heel duidelijk, dat wie iemand vermoordt (ook met een spuit) zal worden gestraft door God. In Romeinen 13:4 staat duidelijk wat er van de overheid verwacht wordt, er staat in eigen woorden dat de overheid in dienst van God is en moet daarom het zwaard als symbool van gezag en straf, niet onbenut laten. De overheid doet er verstandig aan om euthanasie te weigeren en straffen.

Laten we dus met z'n alle de euthanasiewet tegengaan, en er moet meer hulp komen voor mensen zoals de vrouw waar ik mee begon. En wij zijn er om daarvoor te zorgen! Mensen die euthanasie willen en moeite hebben zelf te zeggen wat ze willen, hebben meer aandacht nodig. Het leven is een kostbaar geschenk van God, waar de mensen af moeten blijven

Rick Gouman

Commissielid bij SGP-jongeren Vallei en Rijn

advertentie
advertentie