´Verhaal Grebbelinie maakt indruk´

19 september 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE De Oranjevereniging in Renswoude hield woensdagmiddag haar jaarlijkse uitje. De ruim honderd senioren werden 's middags ontvangen bij Restaurant De Grebbelounge.

Buiten maakte Thomas Weijenberg uit Voorst, een bekende woodcarver, een kleine houten soldaat. Weijenberg is ook degene die destijds de acht soldaten, uit verschillende periodes, in hout heeft uitgezaagd. Die ongeveer twee meter hoge soldaten staan bij de entree van bezoekerscentrum Grebbelinie.

SCULPTUREN Woodcarver Weijenberg vertelde de senioren over zijn bijzondere hobby, waarvan hij deels zijn beroep heeft kunnen maken. Via het werken met de motorzaag, hij is namelijk actief in de bosbouw, begon hij met carven. En met succes. Inmiddels maakt ij tal van sculpturen, van bijvoorbeeld vogels en planten, maar daarnaast maakt hij ook voederhuisjes en onder andere naambordjes.

Bert Rietberg, een kenner van de Grebbelinie, vertelde de aanwezigen over de verwikkelingen die zich in de Tweede Wereldoorlog hadden afgespeeld op en rond de Grebbelinie.

In die oorlogsdagen is er in deze omgeving veel voorgevallen en daarvan kunnen de bezoekers van het bezoekerscentrum Grebbelinie veel ervaren en ontdekken.

LEERZAAM Op een boeiende en leerzame wijze werden de aanwezigen ingewijd in de geheimen van de Grebbelinie. In het bezoekerscentrum werd ook een film bekeken, die duidelijk indruk maakte. Daarnaast troffen de bezoekers ook tal van voorwerpen aan, die herinneringen aan de oorlogsdagen naar boven brachten.

Sommigen merkten op: ,,Ja, dat weet ik nog heel best. Die dingen hadden wij vroeger ook".

De maaltijd die tot slot werd geserveerd, bestond uit tomatensoep, gevolgd door een schnitzel met champignonsaus, groenten en frites, terwijl het geheel werd afgesloten met een grand dessert en koffie.

advertentie
advertentie