Scherpenzeel:gemeentelijk monument hekwerk en oprijlaan landgoed Lambalgen ongeveer 1885
Scherpenzeel:gemeentelijk monument hekwerk en oprijlaan landgoed Lambalgen ongeveer 1885 Foto Rinus van Denderen

Vragen rond aankoop grond

26 september 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Het college heeft onderhandeld over de aankoop van een perceel grond aan de Nieuwstraat/Jaagpad voor een toekomstige uitbreiding van begraafplaats Lambalgen. Hoewel de politiek het met de aankoop op zich wel eens is, werden er door verschillende fracties in de Opinieronde wel vraagtekens gezet bij een achterliggende en vertrouwelijke afspraak met de verkoper.

In het raadsvoorstel wordt gevraagd om een krediet van 268.500 euro, beschikbaar te stellen voor de aankoop van het 12.270 m2 tellende perceel grasland dat grenst aan de zuidkant van de huidige begraafplaats. Een aankoopprijs die volgens de taxateur met circa 10 procent boven de gewaardeerde marktwaarde marktconform is. Met de prijs van de grond konden alle raadsfractie wel instemmen. Bij de transactie blijkt echter nog wel een addertje onder het gras te zitten, in de vorm van een toezegging van de gemeente aan de verkoper, Heijmans Vastgoed BV.

VERTROUWELIJK MEMO De details over deze onderliggende en bijkomende afspraak zijn middels een vertrouwelijk memo alleen aan de raad meegedeeld. Omdat diverse politieke fracties lieten weten bij het betalen van een marktconforme prijs moeite te hebben met een aanvullende voorwaarde van de verkoper, ontstond er in de opinieronde een nogal mistig debat, dat meteen associaties opriep met de recente affaire rond het Wetroterrein. Volgens wethouder Henk Vreeswijk zou het in dit geval echter gaan om een aanvullende verkoopconditie van de verkoper die voor het verkrijgen van 'buurman's grond' wel te billijken is en de gemeente geen 'pijn doet'. Dat laatste werd met name door GBS-voorman Henk Brons betwijfeld. ,,Claims voor de toekomst hebben wel degelijk impact'' aldus Brons, die inmiddels al een amendement heeft aangekondigd om de aanvullende verkoopvoorwaarde bij de besluitvorming in de raadsvergadering van aanstaande donderdag van tafel te krijgen.

Over de aankoop op zich waren alle partijen het overigens wel eens. Mede vanwege de mogelijkheden tot lange uitgiftetermijnen (veertig jaar) ziet het er naar uit dat er over circa vijf jaar een tekort aan grafcapaciteit zal komen. Uitbreiding van de begraafplaats is daarom nodig, en het nu beoogde, aangrenzende perceel is daarvoor de meest voor de hand liggende locatie. Dit perceel, waarvan in de toekomst kan worden bezien of het geheel of gedeeltelijk voor deze functie moet worden ingezet, biedt de gemeente de mogelijkheid om tegen relatief lage investeringskosten de uitbreiding van begraafplaats Lambalgen mogelijk te maken. ,,De paden kunnen zo worden doorgetrokken'', aldus Vreeswijk.

advertentie
advertentie