´Sculptuur blijft nabootsing´

26 september 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Wie de komende tijd een bezoek brengt aan de bibliotheek aan de Van Reedeweg ontdekt in de vitrines een aantal sculpturen van de hand van Gert Demoed uit Ede.

Bij de geëxposeerde sculpturen staat volgens Demoed de mens centraal. Hij heeft mensen op verschillende manieren in beeld gebracht. Naast de beelden van mensen is er ook een aantal hoofden van mensen te zien.

KENNIS VERGAARD Demoed is vanaf 1995 actief als kunstenaar en is halverwege de negentiger jaren begonnen met allerlei steensoorten. Door veel zelfstudie en het volgen van workshops heeft hij veel kennis vergaard. Kennis die hij heeft aangevuld via zijn contacten met de kunstwereld in Ede. Zo heeft hij zijn kennis verder weten uit te bouwen, door inspiratie van de overleden Anne Itsinga en Joop Haffmans. Hij is langzaam maar zeker overgestapt naar het maken van sculpturen in was en brons.

NATUURGETROUW In zijn sculpturen probeert Gert Demoed gelijkenis, natuurgetrouwheid en herkenning te leggen. Dit is volgens de kunstenaar onlosmakelijk verbonden met de hand van de maker en het oog van de beschouwer. Demoed: ,,Vanzelfsprekend blijft een nabootsing een suggestie, maar de begaafdheid van de kunstenaar en het geloof van de toeschouwer maken zo'n imitatie aannemelijk.

Zonder de persoonlijke inbreng van de vervaardiger en de aanvulling door de geest van de waarnemer krijgt het maaksel niet het karakter van een kunstwerk".

De expositie in de bibliotheek is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

advertentie
advertentie