24 oktober 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het geluk van veel Scherpenzelers zit in de kleine dingen van het leven. Een wandeling in het buitengebied of het park, Picknickvalley en het ons-kent-ons-gevoel in het dorp. Zo vertelden acht Scherpenzelers die woensdag 18 oktober door Martine Tekelenburg-De Haan werden geïnterviewd. In de Breehoek was er een publiek van ongeveer veertig mensen.

De avond stond in het teken van de Maand van de Geschiedenis en werd gehouden door de bibliotheek en Oud Scherpenzeel. De interviews werden afgewisseld met oude foto's die door Wim van den Berg van Oud Scherpenzeel van commentaar werden voorzien.

BOEIEND Marjon de Kruijf van de bibliotheek keek woensdag tevreden om zich heen. ,,Er waren niet zoveel aanmeldingen van tevoren, maar nu blijkt de zaal aardig gevuld te zijn. We hebben de acht geïnterviewden benaderd, of zij hieraan wilden meewerken. Martine Tekelenburg was direct enthousiast over haar rol om de mensen te interviewen".

Het idee ontstond deze zomer tijdens een overleg tussen de bibliotheek en Oud Scherpenzeel. Alfred Haaksma: ,,In een kwartier tijd ontstond deze opzet. Het thema van de maand van de geschiedenis is 'geluk'. En we zijn benieuwd hoe dat bij Scherpenzelers zit. De acht deelnemers zijn van verschillende leeftijden en achtergronden en dat maakt het boeiend".

BEUKENBOS De aftrap was voor Piet Osnabrugge. Hij keek terug op zijn jeugd aan de Marktstraat. ,,Ik ben nooit verder dan tweehonderd meter van mijn ouderlijk huis verhuisd. Onze straat was het leukst. Spelen bij de Eierhal en in het Beukenbos was geweldig". Hij noemde Scherpenzeel een leuk dorp met actieve mensen die veel voor elkaar krijgen. Tussen de interviews door liet Van den Berg oude foto's zien. Zo ook van feestelijkheden rond Huize Scherpenzeel en in het dorp. Er zijn zelfs foto's uit 1913 waarop feestende plaatsgenoten zijn te zien. Vanuit het publliek werd meegedacht over de plek waar foto's gemaakt zijn.

BUITENGEBIED Mieke Wagensveld-Gardenier nam het stokje over. Ze werd geïnterviewd door Tekelenburg. Zij noemde vooral het buitengebied als favoriete plek. ,,Je hebt eigenlijk geen sportschool nodig, ga maar hardlopen in het buitengebied". Ook de centrale ligging prees zij. Een eventueel verbeterpunt zag zij in het teveel in hokjes denken, waardoor sporten vooral voor jongens of voor meisjes aantrekkelijk zijn. Hierop aansluitend toonde Van den Berg foto's van alle sportverenigingen die Scherpenzeel kent of gekend heeft. De beide voetbalverenigingen, maar ook sporten als volleybal, badminton, wielrennen, zwemmen, tafeltennis, vrouwenvolleybal en fietscrossen. Scherpenzeel bracht zelfs een Tour de Francerijder voort in de persoon van Matthijs de Koning.

GROOT WOLFSWINKEL Tijdens de avond volgden nog ondermeer fotoseries over de burgemeesters die het dorp bestuurd hebben vanaf 1900 tot nu en bevrijdingsfeesten. Ook deed Van den Berg een oproep om foto's nu al beschikbaar te stellen aan Oud Scherpenzeel. ,,Dan hoeven we over vijftig jaar niet op zoek naar foto's van nu". Martien Heijting beklom het podium hierna. Tientallen jaren was hij met veel plezier leerkracht op de Bruinhorstschool. Zijn doel was altijd dat zijn leerlingen gelukkig waren in de klas, daarna kwam pas het leren lezen of schrijven. Hij noemt als mooiste plekje van Scherpenzeel Groot Wolfswinkel. Geraldine Slabbekoorn liet tijdens haar interview weten dat je als Zeeuwse van geboorte prima kunt integreren in het dorp Scherpenzeel. ,,Ook al was het best een cultuurschok", lacht ze. Ook voor haar zit het geluk in kleine momenten. Tijdens de avond kwamen ook nog Wim Schimmel, Jo Beunders, Margot van de Fliert en Karel Reusink aan het woord. De reacties van het publiek en deelnemers waren positief. Een vervolg is het overwegen waard, was de algemene mening. 

advertentie
advertentie