Politiek compromis Akkerwinde

14 november 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De politieke fracties in de gemeenteraad hebben donderdag gekozen voor een politiek compromis bij de voorgestelde bebouwing van het gebied rond de Lunterse Beek in de meest zuidelijke punt van Plan Akkerwinde.

Om de natuurwaarden ter plaatse te beschermen, is besloten om bij de bebouwing een respectzone van 40 meter ten opzichte van de beek aan te houden en het aantal wooneenheden in het deelgebied terug te brengen van twaalf naar acht.

BEZWAAR AANGETEKEND In de Opinieronde reageerde de politiek nog ernstig verdeeld op de plannen van het college om woningbouw in het zuidelijk deel nabij de beek mogelijk maken. Plannen waartegen ook door meerdere inwoners bezwaar is aangetekend. Voorheen behoorde de strook grond langs de Lunterse Beek namelijk tot de zogenaamde Ecologische HoofdStructuur. Doordat deze beschermde status echter inmiddels is vervallen, is de mogelijkheid ontstaan om de nieuwe wijk Akkerwinde uit te breiden tot aan de Lunterse Beek.

Tegenstanders bepleiten dat de hoge natuurwaarden van het gebied, ondanks het vervallen van de beschermde status, niet minder belangrijk zijn geworden en ook een bedreiging zouden vormen voor de natuur op het aan de overzijde van de beek liggende eiland. Inmiddels is duidelijk geworden dat het niet bebouwen van de zuidelijke punt een financieel nadeel van ruim 1,3 miljoen euro met zich meebrengt; een verlies van meer dan de helft van de eerder geprognosticeerde opbrengst van de grondexploitatie in Plan Akkerwinde van ruim 2,5 miljoen euro. Cijfers die voor de nodige politieke twijfels en verdeeldheid zorgden.

VERLIES BEPERKEN De fracties van de ChristenUnie en PRO Scherpenzeel lieten in de raadsvergadering weten het liefst helemaal af te zien van elke vorm van bebouwing van de meest zuidelijke punt.

Om het verlies te beperken, zouden de daarin geprojecteerde twaalf wooneenheden moeten verhuizen naar een ander deel van het plangebied, zodat het totaal aantal van 159 woningen in Plan Akkerwinde in stand blijft. Een voorstel dat de VVD wel leek te bekoren, zij het dat deze partij niets voelde voor een verdichting van de bebouwing in het overige deel van Plan Akkerwinde. De fractie van GemeenteBelangen Scherpenzeel had een ander voorstel: het uitbreiden van de al door het college ingeplande groene zone langs de beek van circa 15-18 meter naar 30 meter en het aantal wooneenheden in het gebied terugbrengen van twaalf naar vier. De financiële gevolgen van het terugbrengen van het totaal aantal woningen in Plan Akkerwinde van 159 naar 151 zouden wat betreft GBS acceptabel zijn.

Alleen de fracties van CDA en SGP leken wel te kunnen leven met het oorspronkelijke plan. Omdat de meerderheid van de raad toch op zoek was naar een oplossing waarin tegemoet werd gekomen aan de natuurwaarden in het gebied, ging men tijdens een schorsing op zoek naar een compromis. Dat werd uiteindelijk het raadsbreed gedragen amendement van een respectzone van 40 meter rond de beek en het terugbrengen van het totaal aantal woonheden in Plan Akkerwinde van 159 naar 155. GBS-fractievoorzitter Brons, die het compromis presenteerde, liet daarbij wel weten ervan uit te gaan dat een verlies van vier wooneenheden in het plan geen gevolgen behoeven te hebben voor de opbrengst van 2,5 miljoen euro, zoals die berekend voor het oorspronkelijke plan. Ook stemde de raad unaniem in met twee moties van de fracties van GBS, waarin het college werd opgedragen onderzoek te doen naar de mogelijkheid van een extra verkeersontsluiting van het plangebied en voorrang te geven aan ontwikkelaars die een stapje verder willen gaan bij het duurzaam bouwen.

advertentie
advertentie