Tijdelijk andere burgemeester

21 november 2017 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL Corry van Rhee-Oud Ammerveld is vrijdag door commissaris van de Koning Clemens Cornielje benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Scherpenzeel. Zij gaat vanaf vandaag de wegens ziekte voorlopig uitgeschakelde burgemeester Ben Visser tijdelijk vervangen.

Van Rhee (60 jaar) is in de afgelopen vijf maanden ook al waarnemend burgemeester geweest van de gemeente West Maas en Waal. Daarvoor was zij in de gemeente Tiel namens de PvdA actief als gemeenteraadslid, fractievoorzitter en van 2009 tot 2017 wethouder economische zaken. Van Rhee woont in Tiel, is gehuwd en heeft drie volwassen kinderen.Het besluit om in verband met de, naar verwachting toch wel enige tijd in beslag nemende, ziekteperiode van burgemeester Visser een waarnemend burgemeester te benoemen is afkomstig van de commissaris van de Koning in de provincie Gelderland. Op voordracht van Clemens Cornielje heeft de vertrouwenscommissie afgelopen week met een aantal kandidaten voor de tijdelijke vervanging gesproken. Daarbij is door de commissie unaniem gekozen voor de benoeming van Corry van Rhee.

Burgemeester Visser kampt al wat langer met aanhoudende gezondheidsklachten die hem bemoeilijken zijn functie ten volle uit te voeren. Op advies van zijn huisarts heeft Visser een aantal weken geleden uiteindelijk besloten om zijn werk tijdelijk neer te leggen zodat hij zich volledig kan richten op een goed herstel.  Visser noemde zijn ziekmelding in oktober een 'ingrijpend besluit wat eigenlijk tegen zijn natuur ingaat', maar onderkende wel de noodzaak daarvan. De verwachting is dat zijn gezondheid binnen enkele maanden weer dusdanig hersteld dat hij het burgemeestersambt in Scherpenzeel weer op zich kan nemen.

,,Het is voor ons als gezin en voor mij persoonlijk een zware periode'' laat Visser desgevraagd in een reactie weten. ,,Je ambt om gezondheidsredenen tijdelijk neerleggen valt niet mee. Dat is een tegenslag. We zijn dan ook erg bij met de warme respons uit de gemeenteschap, de gemeenteraad, wethouders, ambtenaren en uit alle windstreken van het land in de vorm van bloemen, kaarten en berichten. Het bemoedigt en doet ons erg goed dat de mensen om ons geven en met ons meeleven. Ook de hartelijke steun vanuit het kabinet van de commissaris van de Koning en commissaris Cornielje zelf mag ik niet onvernemd laten. Hij weet wat het betekent om je ambt tijdelijk neer te moeten leggen en dat is duidelijk te merken.''Met zijn fysieke gesteldheid gaat het op dit moment nog erg wisselend vertelt de burgemeester. ,,De ene dag gaat beter dan de andere. Ik bleek ook een fikse longontsteking te hebben. Die is gelukkig weg, dat geeft meer lucht, maar de weerstand is nog altijd erg laag en de vatbaarheid voor van alles aan bacteriën en virussen is groot. De energie is daardoor erg beperkt. Een burgemeester maakt vaak lange dagen en avonden. Dat lukt mij in deze toestand nog niet. De doktober geven aan dat het wel enige maanden kan duren voordat het helemaal hersteld is. De valkuil is om te vroeg weer te beginnen met werken omdat het risico op een terugval dan erg groot is. Dat was voor ons een moeilijke boodschap. Het is een levensles geduld oefenen. Maar we kunnen niet veel anders dan naar het lichaam en de doktoren te luisteren. Ik krijg nog nader onderzoek, maar dat soort processen neemt ook langere tijd in beslag.''Visser zegt blij te zijn met de benoeming van Corry van Rhee als zijn tijdelijke vervanger. ,,Het burgemeesterschap is bij haar in goede handen. Ze is een kundig bestuurder die het klappen van de zweep kent. Met name omdat mijn ziekteperiode zich naar het zich laat aanzien nog wel even zal duren, is het beter dat er niet al te lang een te zwaar beroep behoeft te worden gedaan op de wethouder(s) om naast de eigen portefeuille ook mijn taken op zich te nemen, maar Scherpenzeel een waarnemend burgemeester krijgt die boven de partijen staat en van onze gemeenteraad en het college de ruimte krijgt om het ambt op een goede wijze in te vullen. Het besluit hiertoe is in goed overleg met de commissaris van de Koning gegaan.''

Visser zegt te hopen op een goed en spoedig herstel van zijn lichaam, zodat hij de gemeenschap van Scherpenzeel weer volop kan dienen. ,,Dat betekent dat de inwoners van het dorp mij dan ook best wel buiten zullen zien, in de sportschool, het dagelijks verkeer of aan het schoolhek. In de tussentijd heb ik alle vertrouwen in de waarneming van de burgemeesterstaken door Corry van Rhee.''

advertentie
advertentie