´Met 99 procent jongeren niks mis´

28 november 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Als wijkagent is Fred Comans de ogen en oren in het dorp. Hij heeft afwisselende dagen, variërend van verkeerscontroles tot ongevallen en van overleg tot assisteren bij rechercheonderzoeken. ,,Die afwisseling maakt mijn werk mooi", vindt hij zelf.

Onlangs begon hij een Facebook-account om lezers te betrekken bij zijn werk. Inmiddels werkt Comans twee jaar in Scherpenzeel als wijkagent. Hij prijst de samenwerking tussen hem en de BOA, de gemeente, maatschappelijke organisaties en de burgers van Scherpenzeel. ,,De lijntjes zijn kort waardoor het mogelijk is om snel op situaties in te spelen".

GELUIDSOVERLAST Zo is er de afgelopen tijd geïnvesteerd op het begeleiden van overlast gevende jeugd. In samenwerking met de jongerenwerker, de BOA en de gemeente is Comans in gesprek gegaan met jongeren die hier en daar in Scherpenzeel geluidsoverlast veroorzaakten. ,,Met 99 procent van de jongeren is niks mis. Als je met hen in gesprek gaat over wat ze doen en waarom, krijg je vaak volledige medewerking. Inmiddels zijn de meldingen fors afgenomen, onder meer in het park en bij de Breehoek was in het verleden overlast. Ook bij het Cruijff Court maken de jongeren in harmonie gebruik van de sportfaciliteiten. Op een enkel incident na, maar dat is niet altijd te voorkomen".

DRANK EN DRUGS Comans geeft aan dat hij graag hoort als er iets in een wijk speelt waarbij hulp van de wijkagent nodig zou kunnen zijn.

Drank en drugs zijn ook in Scherpenzeel zaken waar een wijkagent mee te maken krijgt. Het contact met de plaatselijke horeca is goed. ,,Ze hebben hun zaakjes goed voor elkaar en letten scherp op. Alcohol en drugs zijn altijd een aandachtspunt. Voorlichting is hierin belangrijk". Bij sociale-wijkproblematiek is de inzet van een wijkagent niet direct nodig. Buurtbemiddeling tussen burenruzies werkt goed. ,,Zichtbaarheid in het dorp is wel van belang. Maar die is niet altijd te realiseren. Zestig tot zeventig procent van mijn werk bestaat uit het ondersteunen bij onderzoeken van bijvoorbeeld de recherche, dan kan ik niet tegelijkertijd op straat zijn. Waar mogelijk ben ik aanwezig bij grote evenementen, zoals Sinterklaas of de Kidsrally onlangs".

INKIJKJE Een onderwerp dat extra aandacht behoeft, is de verkeersveiligheid. ,,Er is door het aantrekken van de economie een toename van auto's op de weg. Daardoor is de veiligheid extra van belang. Zowel voorlichting als controle kunnen hierbij helpen. Een collega is op dit moment bezig om een project op te starten waarbij rond scholen extra aandacht komt voor onder meer het veilig vervoeren van kinderen. Hierbij betrekken we de kinderen, de ouders en de school". Dit project start in januari 2018. Wat inbraken betreft, mag Scherpenzeel niet klagen op dit moment. ,,Al is het een momentopname. We zien meer bewustwording bij mensen om hun huis veiliger te maken en ook de sociale controle in Scherpenzeel helpt bij het voorkomen van een inbraak".Op de Facebook-pagina 'wijkagent scherpenzeel' plaatst Comans geregeld berichten. ,,Als ik aanwezig ben geweest bij een evenement of bijvoorbeeld getuigen van een inbraak zoek. Zo kan ik een inkijkje geven in politiewerk en kunnen Scherpenzelers meedenken met mijn werk"

advertentie
advertentie