´We hebben als vereniging wat te vieren´

28 november 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Vele handen maken ligt werk maken. Dat werd zaterdag wel duidelijk toen bestuursleden van historische vereniging Oud-Renswoude en vrijwilligers, die de historische vereniging een warm hart toedragen, al vroeg aan de slag gingen om de spullen uit de Oudheidkamer in het gemeentehuis en de spullen op het zoldertje te verhuizen naar de nieuwe locatie.

De vereniging verhuist naar een woning aan de Dorpsstraat 38, in de Nieuwe Buurt. Voordat het zover was, werd met het gemeentebestuur een overeenkomst gesloten over het huren van het pand. Voorzitter Dikkie van den Brandhof van de historische vereniging zette samen met burgemeester Petra Doornenbal haar handtekening, terwijl de bestuursleden Bert van de Bruinhorst en Jan van Donkelaar toekeken.

OSSENBLOEDROOD Op dat moment vertelde Van den Brandhof al dat de historische vereniging blij was met dit nieuwe onderkomen. Burgemeester Doornenbal merkte op: ,,De historische vereniging heeft nu zoiets moois, vlak bij het kasteel, de Grebbelinie en in de Nieuwe Buurt. Jullie passen er precies tussen".

Daarna werd het pand aan de Dorpsstraat opgeknapt. Er moest geschilderd worden. Zo werden de balken in de kamers beneden, de trap, de keukenkastjes en kozijnen in ossenbloedrood geschilderd, terwijl ook de muren en het houten plafond geverfd werden.

In de voortuin gingen vrijwilligers aan de slag. De Oudheidkamer was lange tijd te vinden op de bovenverdieping in het gemeentehuis aan de Dorpsstraat 4, nu is dat Dorpsstraat 38 geworden.

MONUMENTAAL PAND Op de benedenverdieping is een woonhuis ingericht. Boven zijn geschiedkundige voorwerpen en spullen uitgestald. De achtertuin biedt mogelijkheden om bepaalde attributen tentoon te stellen. Opvallend zijn zeker ook de ouderwetse, witte gordijntjes, exact passend bij dit monumentale pand. Dit pand is ook veel toegankelijker, legt Van den Brandhof uit. ,,In het gemeentehuis hadden bezoekers weleens moeite met de spiltrap, vanuit de hal naar boven.

We hebben geluk gehad dat de gemeente er niet in slaagde om een huurder voor dit pand te vinden. Wij hadden wel oren naar een verhuizing naar dit pand, maar uiteraard hebben we er eerst wel over nagedacht hoe we dit moesten aanpakken. We zijn bijzonder blij met deze oplossing, die voor ons als Oudheidkamer meer uitstraling heeft."

VAKER OPENEN ,,Het is de bedoeling om de Oudheidkamer vaker te openen. Ook daarvoor hebben we weer vrijwilligers nodig´´, legt ze uit. We zoeken gastvrouwen en gastheren om bezoekers rond te leiden, wegwijs te maken. Terwijl er weer een volgeladen aanhangwagen met spullen arriveert, geeft één van de bestuursleden aan dat er wel wat te vieren is. De nieuwe accommodatie van Oud-Renswoude is een feit.

advertentie
advertentie