Gemeenten werken samen aan aanpak kindermishandeling

27 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

SCHERPENZEEL Per jaar overlijden naar schatting vijftig kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling. Dat is één kind per week. Gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel en Wageningen werken samen om bij hun eigen medewerkers en andere professionals, het gebruik van de Meldcode meer te stimuleren. Professionals die handelen vanuit een meldcode grijpen bij een vermoeden van kindermishandeling drie keer vaker in dan professionals die zonder meldcode handelen.

Wethouders van de gemeenten hebben maandag het 'Manifest Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling West-Veluwe Vallei 2017-2010' ondertekend. Hiermee geven deze vijf gemeenten aan dat kindermishandeling en huiselijk geweld hen aan het hart gaat. Daarom nemen zij verantwoordelijkheid en scheppen ze voorwaarden om tot een goede aanpak te komen. Het gebruik van de Meldcode binnen de gemeente en bij hun partners is daarbij een belangrijk onderdeel. Hierdoor kan bij (een vermoeden van) huiselijk geweld en/of kindermishandeling, vaak sneller en adequater ingegrepen worden.

MELDCODE Elke organisatie die met kinderen en volwassenen werkt, moet ook werken met de Meldcode. In de Meldcode staat wie wanneer welke stappen zet bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld. Werken met de meldcode is daarom van grote maatschappelijke betekenis. Gemeenten merken echter dat het gebruik van de Meldcode achterblijft. Daarom willen gemeenten met het bekrachtigen van het manifest, het gebruik van de Meldcode meer stimuleren en een extra impuls geven aan hun eigen organisatie voor het gebruik van de Meldcode. Verder vragen ze hiermee aandacht vragen voor de rol van vrijwilligers in de signalering van kindermishandeling en huiselijk geweld.

advertentie
advertentie