Politiek praat over ondernemersplan

5 december 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De politiek gaat donderdag discussiëren over het integraal ruimtelijk plan van de Ondernemersvereniging Scherpenzeel. Het debat staat op de agenda van de Opinieronde. De vergadering in De Breehoek is openbaar.

Margreet Hendriks

De voorzet van de Ondernemersvereniging Scherpenzeel voor een integrale visie op hoe het dorp zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen op het gebied van wonen, werken en recreëren is tot nu toe alleen inhoudelijk besproken binnen het college van B&W. Het college heeft de raad in een memo laten weten van het plan voorlopig alleen het onderdeel inzake een uitbreiding en revitalisering van het bedrijventerrein 't Zwarte Land te willen gaan oppakken. De overige voorstellen en suggesties in het plan voor verbetering van de inrichting totale inrichting van het dorp zouden wat betreft het college voorlopig in de ijskast worden opgeslagen omdat men deze te prematuur vindt.

TELEURGESTELD Voorzitter Henk den Boer en oud-voorzitter Peter de Wit van de ondernemersvereniging reageerden teleurgesteld. Zij zijn van mening dat de gemeente hierdoor een unieke kans laat liggen om het hele dorp een kwaliteitsimpuls te geven. De ondernemers hebben in de afgelopen maanden een stevige lobby opgezet bij de lokale politiek om medestanders te krijgen voor hun plan hoe zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen op het gebied van wonen, werken en recreëren. Aanleiding voor het opstellen van dit plan was het onderzoek dat de gemeente eind 2016 heeft uitgevoerd naar de ruimtebehoefte onder haar ondernemers. Hieruit kwam een vraag van circa 7,5 hectare extra bedrijventerrein naar voren. De uitkomst was voor de ondernemersvereniging aanleiding om zelf actief aan de slag te gaan om te bekijken wat deze behoeftevraag betekent voor de gemeente en haar gemeenschap. Daarbij heeft de vereniging, in nauwe samenwerking met het bedrijf Gieling Consultancy in Ede, zich niet alleen beperkt tot het schetsen van mogelijkheden voor de uitbreiding van bedrijventerrein, maar meteen een soort masterplan ontwikkeld voor de gehele bebouwde kom van Scherpenzeel.

SAMENHANG Volgens de ondernemers moet een mogelijke uitbreiding van het bedrijventerrein namelijk nadrukkelijk in samenhang worden gezien met de totale ontwikkeling van het dorp Scherpenzeel. Uitbreiding van bedrijventerrein betekent toename van werkgelegenheid, meer vraag naar woningen en de noodzaak tot verbetering de lokale sportvoorzieningen, zo betoogt men. Ook de uitstraling van het dorp zou volgens de ondernemers wel wat verbetering behoeven. Zo worden er in het plan schetsen gepresenteerd voor een vernieuwde entree van het dorp, waarbij er op de huidige parkeerplaats van De Breehoek appartementengebouwen zouden moeten verrijzen. Ook wordt de suggestie gedaan om (een deel van) de sportvoorzieningen op sportpark De Bree te verplaatsen en op de vrijgekomen locaties ook woningbouw te plegen. Verder buigt men zich in het plan over het optimaliseren van Plan Weijdelaer en de winkelvoorzieningen en het parkeren in het centrum. Al deze ontwikkelingen zouden volgens de ondernemers ertoe leiden dat de gemeente met gesloten beurs bedrijventerrein 't Zwarte Land kan uitbreiden en revitaliseren, het centrum een mooie verblijfsimpuls kan geven en zelfs een nieuw gemeentehuis kan bouwen naast De Breehoek. De financiering van al deze plannen zou namelijk worden geleverd door beleggers, die zich al via Gieling Consultancy hebben aangediend om te investeren in extra woningbouw, bijvoorbeeld in het gebied rond De Breehoek of in plan Zuid.

VERDIENMODELLEN Met name deze financiële onderbouwing zorgt bij het college voor de nodige scepsis. ,,De plannen voor woningbouw op allerlei locaties worden gepresenteerd als verdienmodellen. Deze benadering is niet juist'' meent het college. ,,De gemeente beschikt in Scherpenzeel-Zuid zelf over voldoende eigendommen waarop het volledige woningbouwprogramma tot 2027 van 350 tot 450 nieuwe woningen kan worden gerealiseerd. Het verplaatsen van dit woningbouwprogramma naar andere locaties zal daarom niet leiden tot extra inkomsten.'' Ook een (gedeeltelijke) verplaatsing van sportaccommodaties ziet het college niet zitten vanwege de kosten die dit met zich meebrengt en omdat het indruist tegen het gemeentelijk beleid om deze juist op één locatie te concentreren.

Den Boer en De Wit menen dat het college hun totaalplan te gemakkelijk van tafel wil schuiven. ,,Het ontbreekt het gemeentebestuur kennelijk aan visie en ambitie.'' De politiek is van oordeel van het totaalplan van de ondernemers in elk geval een gedegen openbare discussie verdient. Dat gaat donderdag dus gebeuren. 

advertentie
advertentie