´Toch een beetje familie van elkaar´

19 december 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Met een tot de laatste tafel bezet restaurant werd vrijdag in stijl afscheid genomen van de culinaire geneugten en gastvrijheid van hotel-restaurant De Witte Holevoet.

De eeuwenoude uitspanning wordt getransformeerd tot een zorgcentrum voor ouderen. Hoewel het afscheid van De Witte Holevoet bij de familie Vermeulen best wel wat emoties losmaakte, kon er ook worden getoost op een nieuw begin. Over een aantal weken krijgt Scherpenzeel namelijk een Kleine Holevoet terug in het nabijgelegen pand waar de familie in het afgelopen jaar restaurant KipLekker runde.

HEROPENEN ,,Het leuke is dat dit horecapand aan de Stationsweg 296 in het verleden ook daadwerkelijk 'De Kleine Holevoet' heette'', vertelt Bas Vermeulen. ,,Eigenlijk kun je geen betere plek bedenken om de traditie van de betere keuken in Scherpenzeel voort te zetten. Omdat we het restaurant, waarin ruimte is voor circa veertig couverts, ook qua uitstraling helemaal gaan aanpassen, hebben we de deuren van KipLekker per direct gesloten. Vanaf nu gaan we hard aan de slag om het restaurant rond februari te kunnen heropenen als De Kleine Holevoet.''

In de geschiedenis van de lokale horeca van de Stichting Oud Scherpenzeel is terug te vinden dat Martje Broos, voormalig uitbater van de in mei 1940 door oorlogsgeweld verwoeste 'grote' Holevoet, in 1942 haar activiteiten voortzet in het destijds nieuwe wederopbouwpand aan de Stationsweg onder de naam 'Hotel de Holevoet Café'.

Omdat ook de op een steenworp afstand gelegen originele Holevoet wordt herbouwd, staat de uitspanning in de volksmond al snel bekend als De Kleine Holevoet. Vanaf 1950 wisselt De Kleine Holevoet talloze keren van eigenaar en naam. 'De Gulle Hertog', 'De Klokkendief', 'Bistro Chef', 'De Tweede Kamer', 'Het Begin' en 'KipLekker' is maar een greep uit de ontwikkelingen die het pand heeft doorgemaakt. Over een paar weken krijgt het pand zijn oude naam weer terug en zal Scherpenzeel toch nog een kwaliteitsrestaurant onder de naam Holevoet hebben.

PIJN IN HET HART ,,De cirkel is rond'' constateert John Vermeulen, die bijzonder trots is dat zijn zonen Tom en Bas met de restaurants Prinsheerlijk en De Kleine Holevoet de horecatraditie van de familie voortzetten. Daarnaast blijft men Huize Scherpenzeel exploiteren, als locatie voor besloten diners, vergaderingen, huwelijken en huwelijksfeesten. Het neemt niet weg dat de familie Vermeulen met pijn in het hart afscheid neemt van De Witte Holevoet. ,,Je weet wat er gaat gebeuren en leeft er naar toe, maar toch doet het je wat'', bekent Annelies Vermeulen.

Datzelfde gevoel had ook chef-kok Joop Ruiter die op het eind van de avond nog een laatste ronde maakte langs te tafels om afscheid te nemen van de gasten. Ruiter komt niet terug in de keuken van De Kleine Holevoet. ,,Voor mij is het na dertig jaar Holevoet tijd voor iets anders. Wat en hoe weet ik nog niet. Als alles een beetje is bezonken, ga ik daar eens rustig over nadenken.''

Ook andere medewerkers viel het afscheid zwaar. ,,Ik werk hier al dertig jaar en heb nog steeds moeite om te geloven dat De Witte Holevoet echt dicht gaat'', zegt Sylvia Schramowski, die vaak te vinden was achter de receptie. ,,Maar er zijn meer collega's die het aangrijpt. Een heel aantal daarvan werkt hier al lang. Dan word je toch een beetje familie van elkaar. Het is echt vreselijk jammer.''

NIEUWE KOK ,,Het is een raar gevoel dat de deuren hier straks definitief dicht gaan'' weet Bas Vermeulen. ,,Vanavond had ik door de drukte gelukkig weinig tijd om erover na te denken en ik ben blij dat ik in de komende weken afleiding genoeg zal hebben met de voorbereidingen voor de opening van De Kleine Holevoet.

Ik denk dat de mensen die onze keuken waardeerden ook blij zullen zijn met het nieuwe restaurant, waarvoor ik inmiddels al een fantastische nieuwe kok heb aangetrokken. Ik heb er in elk geval echt zin in.'' De familie Vermeulen laat weten blij te zijn in de afgelopen jaren zoveel mensen als gast in De Witte Holevoet te hebben mogen ontvangen. ,,Hopelijk zien wij elkaar snel in De Kleine Holevoet terug.''

advertentie
advertentie