Nestkastjes en uiltjes timmeren

19 december 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Platteland Anders houdt dit jaar voor het eerst in de kerstvakantie een activiteit voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar. Zij kunnen samen met de dertien vrijwilligers op 28 december van 13.00 tot 16.00 uur voor één euro nestkastjes en uiltjes komen timmeren in de schuur van Platteland Anders.

Joke van der Heide

De vrijwilligers zijn op het idee gekomen voor de workshop, omdat zij ook voor de Kunstroute met kinderen werken en daarvan genieten. ,,Om het jaar worden er kunstwerken gemaakt met de vier basisscholen. Wij doen dat met kinderen uit groep 6. Dat is echt geweldig. Kinderen zijn leergierig en denken dat ze alles kunnen. Zeker de kinderen van groep 6 zijn nog niet geremd en vinden nog niks stom. Naderhand zijn ze verbaasd over het resultaat", vertelt vrijwilliger Trudy Trip enthousiast.

CREATIEF Afgelopen jaar was het thema van de Kunstroute 'Kleurrijk Platteland'. Net als andere keren kregen de kinderen op school les over kunst. Bij dit thema vertelden vrijwilligers van Platteland Anders over wat je allemaal met kleur kunt doen. Nieuw was dit jaar dat de kinderen met hun leerkracht uitgenodigd werden in de schuur van Platteland Anders. Trudy: ,,Het was vooral praktisch ingegeven, omdat de kinderen hier lekker konden timmeren. Door dit bezoek zagen zij ook wat Platteland Anders is en wat we hier doen. Het was ontzettend leuk om te zien dat het ook voor de kinderen meteen een plek was die hen aansprak en in beweging zette om creatief aan de slag te gaan. Net als al twaalf jaar voor ons vrijwilligers."

VOGELHUISJES De kinderen genoten van hun bezoek aan het platteland van Scherpenzeel, ze konden buiten rennen en vervolgens knutselen in de schuur. ,,Dit willen wij hen ook in de kerstvakantie bieden. Alle drukte rond de organisatie van het Kerstavondpad is dan voorbij en wij hebben dan alle tijd om met hen aan de slag te gaan", aldus Dick Geurts.

KUNSTZINNIG Als thema wordt gekozen voor het timmeren van vogelhuisjes of uiltjes. In 2012 heeft Platteland Anders dit ook gedaan met de basisscholen. Toen zijn er 150 vogelhuisjes door de vrijwilligers gemaakt en door de kinderen kunstzinnig beschilderd volgens bepaalde kunstschilders of kunststromingen. ,,Nu willen wij de kinderen de vogelhuisjes zelf laten maken. Wij hebben een aantal voorbeelden voor hen klaar staan, waaruit zij kunnen kiezen. Bij de vogelhuisjes komt er een hoop timmerwerk bij kijken. Omdat wij hen de vogelhuisjes direct willen meegeven, kunnen ze niet beschilderd worden, want dan moeten ze nog drogen. De kinderen kunnen ze wel met krijt of viltstiften kleuren."

Voor de kinderen die minder willen timmeren, maar juist creatief aan de slag willen, is er ook de mogelijkheid om uiltjes te maken.

Tot slot vertelt Trudy dat de achterliggende gedachte bij alle activiteiten van Platteland Anders is dat kunst een nieuwe dimensie aan het platteland geeft, laat zien hoe mooi het is en een verrijking van het dorp. Opgeven kan tot 23 december via dickenanniegeurts@gmail.com.

advertentie
advertentie