´Mooi om je in te zetten voor anderen´

27 december 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL Het was maandagmiddag druk in Partycentrum Boschzicht, waar de kerstviering voor de leden van SWO Scherpenzeel/Renswoude gehouden werd.

SWO-voorzitter Chris van den Berg heette iedereen welkom, in het bijzonder burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude en loco-burgemeester Henk Vreeswijk van Scherpenzeel en dameskoor de Valleiparels.

INZETTEN VOOR ANDEREN Van den Berg wees erop dat binnen SWO de nodige wisselingen hadden plaats gevonden. ,,Het is mooi dat men zich wil inzetten voor anderen", aldus Van den Berg, die meteen ook in de toekomst keek. ,,Als stichting geven we ook advies en organiseren welzijnsactiviteiten. Eén en ander hebben we met de gemeentebesturen besproken.´´

Riet Osnabrugge droeg het gedicht ´Welkom´ voor. Kijkend naar de Kerst zei ze dat dan het Kind welkom wordt geheten, een kind vertedert, zo besloot ze.

INSCHRIJVEN Na het gezamenlijk zingen van ´Komt allen tezamen´ werd door de Valleiparels, onder leiding van Petry Esveldt het lied ´The First Noël´ gevolgd door ´Joy for the World´ ten gehore gebracht.

Wethouder Henk Vreeswijk van Scherpenzeel las uit Lucas 2 het kerstverhaal. Hij merkte op dat Lucas alles nauwkeurig onderzocht en beschreven had. ,,We lezen in Lucas 2 het kerstevangelie en zien dat iedereen zich moet laten inschrijven in z'n geboortedorp. Dus Jozef en Maria gingen ook op pad, naar Bethlehem. Er was voor hen geen plaats in de herberg. We zien dan dat het kindeke in de kribbe geboren wordt. Het zijn de herders in het veld die een teken krijgen waar ze het kindeke kunnen vinden, in een stal in Bethlehem.´´

Door de Valleiparels werd ´Stille Nacht´ gezongen, waarna Marian de Koning ´Soms ontmoet je een mens´ voordroeg. Meteen hierna werd gezamenlijk ´Hoor de englen zingen d'eer´ gezongen.

Na de pauze brachten de Valleiparels ´Süsser die Glocken´ ten gehore en Tonny Fränkel droeg ´Vrede op aarde´ voor, gevolgd door het lied ´Mary's Boy Child´.

TIRADE Burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude vertelde een kerstverhaal over dominee Anna die in de stampvolle Dorpskerk de dienst leidde, maar wat uitgeput was, omdat ze al het nodige werk had verzet. Soms was ze meer regisseur dan dominee. Julie, een goede vriendin van de dominee, merkte wel dat Anna niet zo was als anders en vroeg: ,,Bent u blij dat het Kerst is?". Ach blij, ze was kapot van al dat werk dat er al aan vooraf gegaan was.

Er was ook nog een uitvaart tussen gekomen. Julie, die altijd enthousiast en actief in de kerk bezig was, had dit wel opgemerkt. Kerst houdt ons een spiegel voor. Er wordt een kind in armoede geboren. Dat kinderen in armoede geboren worden, komt nog steeds voor.

De kerstpreek van de dominee was meer een tirade geworden tegen alles wat verkeerd ging. Het was geen warme dienst, maar een koude douche. Julie stelde aan de dominee voor met haar naar het kerstdiner in de kerk te gaan. Dat was weer eens wat anders, niet met al die mensen die je ook in de kerk tegenkomt. Dominee Anna had snel ja gezegd, hoewel ze dat nog wel even aan haar man Tom moest vertellen. Hij vond het een goed idee. Anna merkte wel hoe boos ze tijdens de preek geweest was. Haar man Tom reageerde: ,,jij bent ook maar een mens".

Anna en Tom gingen naar de kerstmaaltijd in het zaaltje van de kerk waar Anne dacht aan Jezus die allerlei mensen uitgenodigd had voor de maaltijd. Anna hoefde helemaal niets te doen. Ze genoot van de sfeer en kreeg het idee dat dit pas echt Kerst was.

VREDE De Valleiparels zongen ´White Christmas´ en ´Jingle Bells´.

Ouderenwerker Rianne van Ginkel droeg als laatste het gedicht Vrede geven voor, waarna de Valleiparels ´The Rose´ vertolkten.

Staande werd ´Ere zij God´ gezongen, waarna Riet Osnabrugge burgemeester Petra Doornenbal bedankte voor haar kerstverhaal en de Valleiparels voor hun muzikale bijdrage.

De Valleiparels zongen tot slot ´Feliz Navida´. Hierna was het tijd voor de maaltijd die vooraf gegaan werd door een fris voorafje. Na de wildbouillon verschenen er aardappelkroketjes, frietjes, aardappelschijfjes, rode kool, tuinbonen, salade, witlof en twee stukken vlees. De maaltijd werd besloten met een dessert met ijs, slagroom en zelfgemaakte brownie.

Nadat voor alle aanwezigen nog een attentie was rondgedeeld, bedankte Riet Osnabrugge het personeel van Boschzicht voor hun inzet en was er applaus om dit goed te onderstrepen.

advertentie
advertentie