Materialen voor ´jonge kunstenaars´

27 december 2017 om 00:00 Nieuws

RENSWOUDE Leerlingen van groep 6 en 7 van christelijke basisschool De Stifthorst brachten woensdag 22 november een bezoek aan de bibliotheek.

Kunstenaar Cees Mudde en zijn partner Jeannet gaven er een demonstratie over de manier waarop je met verschillende materialen een schilderij kunt maken.

Cees Mudde maakte een schilderij met pastelkrijt, terwijl zijn partner Jeannet hetzelfde deed, maar dan met textiel.

Beiden werkten zo samen gelijk op, waardoor ook voor de schooljeugd duidelijk werd welke verschillen er zijn als je werkt met twee materialen.

ZELF PROBEREN Na afloop mocht de juf het schilderij, gemaakt met pastelkrijt, hebben en werd dit mee naar school genomen.

,,Dat tekenen met pastelkrijt wilden we zelf ook wel eens gaan proberen", legt juf Marjolein Franken uit. ,,Een paar dagen later stond er op de Facebook-pagina van ART-ist / Cees Mudde een grote partij pastelpotloden te koop aanbood. Na een belletje van Cees met zijn vriend Theo Hoppenbrouwers, die de spullen te koop aanbood, kregen we te horen dat al het pastelkrijt geschonken zou worden aan De Stifthorst, en daarmee waren wij natuurlijk heel erg blij".

DROGISTERIJ Theo Hoppenbrouwers overgrootvader Bart Hoppenbrouwers opende in 1899 drogisterij Hoppenbrouwers in Eindhoven. Diens zoon Theo heeft in de jaren twintig van de vorige eeuw de zaak steeds meer uitgebreid tot een winkel in teken- en schilderbenodigdheden. Steeds meer kleine(re) speciaalzaken verdwijnen, omdat er in de maatschappij geen plek meer voor hen lijkt te zijn. Helaas is dat ook het geval voor Theo.

,,Hij wil wel graag dat zijn materialen terecht komen op een goede plek, waar jonge kunstenaars ermee kunnen werken en zo hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen", vertelt juf Marjolein. ,,We zijn heel blij met zo'n gulle gift."

Theo Hoppenbrouwers en Cees Mudde zijn dinsdag 19 december weer in de Stifthorst geweest. Theo heeft verteld over het bedrijf van zijn overgrootvader en Cees heeft laten zien wat je met pastelkrijt kunt maken, met een verhaal erbij, vol interessante weetjes.

Na afloop hebben alle kinderen het boekje 'De vlek op de juiste plek' van Cees Mudde gekregen.

advertentie
advertentie