Vloer Grote Kerk ernstig verzakt

27 december 2017 om 00:00 Nieuws

SCHERPENZEEL De vloer van de Nederlands Hervormde Kerk aan het Kerkplein in Scherpenzeel blijkt ernstig verzakt te zijn. Volgens de eerste bouwkundige inspecties is er een ingrijpende aanpak nodig om het rijksmonument weer in een goede en veilige staat te brengen.

Door Margreet Hendriks

 Nico Willigenburg van bureau Delfgou en bouwkundig lid van het college van kerkrentmeesters, Wout van de Kleut, deelden hun bevindingen mee in een vooroverleg met de leden van de Scherpenzeelse monumentencommissie. ,,Er moet veel gebeuren om de vloer weer in goede staat te brengen. Om de planvoorbereiding zo soepel mogelijk te laten verlopen, leek het ons verstandig om ook de plaatselijke monumentencommissie in een vroeg stadium hierbij te betrekken'', liet Willigenburg weten.

MET HELM KANSEL OP De specialist op het gebied van restauratie van zowel rijks- als gemeentelijke monumenten vertelde dat een eerste inspectie onder de vloer van de kerk slecht nieuws heeft opgeleverd. De houten poeren zijn verzakt en gaan doorbuigen. Daarnaast en misschien nog wel belangrijker: een deel van de leidingen onder de vloer blijkt asbesthoudend te zijn, zodat er niet zomaar kan worden gerenoveerd. Er zal eerst gesaneerd moeten worden.

De ernstigste verzakkingen in de vloer zijn geconstateerd in de buurt van de entree, maar ook het gedeelte bij de kansel is slecht, doordat de aldaar gelegen oude grafzerken ook aan het verzakken zijn. Het preekgestoelte in de kerk zou al wat aan het hellen zijn. ,,Het is gelukkig nog niet zover dat we de dominee met een helm de kansel op moeten sturen, maar we moeten die vloer absoluut gaan aanpakken'', benadrukte Wout van de Kleut.

De aanpak die men voorstaat, is de vervanging van de gehele houten kerkvloer door een betonvloer, deelde Willigenburg mee. Omdat de ondergrond zand is, zou de vloer vrijdragend moeten worden en de ondergrond worden gestabiliseerd. Waardevolle delen van de oude vloer wil men proberen terug te laten komen. Ook is het de bedoeling dat de grafzerken rond de kansel op hun plek blijven. Bij de renovatie wil men meteen de installatie vervangen door een meer duurzame variant. De meest voor de hand liggende keuze voor verwarming is vloerverwarming, zo was men van oordeel. Tegelijk met de renovatie van de vloer wil men kijken naar maatregelen voor het verbeteren van de akoestiek in de kerk alsmede naar een beter plan van inrichting.

IMMENSE OPERATIE De kerkbanken, die dateren van net na de oorlog, komen wel terug, maar zullen mogelijk wat worden ingekort om het middenpad breder te maken. Dit zou nu eigenlijk wat te smal zijn voor de entree van bruidsparen of het in- en uitdragen van een kist bij begrafenissen. Ook denkt men erover om het gedeelte rond de kansel ruimer te maken door het laten vervallen van wat banken. De verruiming zou ook beter zijn voor de nekken van de ouderlingen en diakenen, omdat hun zitplekken behoorlijk dicht op het spreekgestoelte staan. ,,Het wordt een immense operatie'' bevestigden Willigenburg en Van de Kleut die hierover, mede in verband met de subsidies, ook al contact hebben gelegd met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het plan is om in 2019 te starten met het werk. De Scherpenzeelse monumentencommissie staat positief tegenover de plannen en wil meedenken bij de verdere uitwerking.

advertentie
advertentie