VVD ontbreekt bij verkiezingen Scherpenzeel

23 januari 2018 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL De VVD Scherpenzeel zal niet van de partij zijn bij gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. De liberalen zien af van deelname, omdat er geen kandidatenlijst met voldoende kwaliteit kan worden gepresenteerd.

,,Heel zuur en betreurenswaardig'', erkent Jaco Geurts die de lokale afdeling als bestuurslid vertegenwoordigt in het VVD Netwerk Vallei en Veluwe. ,,Zeker voor de mensen die de afgelopen jaren de kar voor de VVD in de fractie hebben getrokken. Maar de beslissing om niet mee te doen met de gemeenteraadsverkiezingen is op dit moment het verstandigste. We hebben op dit moment gewoon geen kandidaten met voldoende kwaliteit om de komende vier jaar de partij te gaan vertegenwoordigen in de gemeenteraad. En kwaliteit is iets wat bij de VVD altijd voorop stond en staat.´´

AFZIEN ,,Als we die niet kunnen leveren, is het beter om af te zien van deelname en in de komende vier jaar op zoek te gaan naar mensen die in 2022 het noodzakelijke liberale geluid van de VVD in het mooie dorp Scherpenzeel weer willen laten klinken. Ons voorbeeld is dan ook VVD Woudenberg die in de afgelopen jaren zo succesvol uit de as is herrezen. Ik hoop dat wij dat ook gaan doen.'' Het ontbreken van de VVD in de nieuwe gemeenteraad is opmerkelijk omdat de partij, ondanks af en toe een dipje, altijd een vaste waarde was in Scherpenzeel.

?In de bestuursperiode 2006-2010 maakte de partij met Han de Ridder als wethouder nog deel uit van het college, eerst in een coalitie van CDA, VVD en CU en later VVD, DS en CU. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen raakte men nipt hun tweede raadszetel kwijt, hetgeen vooral werd toegeschreven aan de destijds nogal tumultueuze start van het VVD-PvdA-kabinet. Het had tot gevolg dat Gerrit Dijkstra in de afgelopen raadsperiode de partij als eenmansfractie moest vertegenwoordigen. Dijkstra liet medio vorig jaar al weten, na 12 jaar raadswerk, in 2018 niet opnieuw beschikbaar te zijn voor een nieuwe periode. Sindsdien is de partij naarstig op zoek geweest naar kandidaten om hem op te volgen, maar daarin blijkt men dus niet geslaagd.

'Verschrikkelijk jammer', reageert ook oud-wethouder Han de Ridder die als 'fractievolger' nog steeds nauw betrokken is bij de lokale afdeling van de VVD. ,,Na zestig jaar zal het liberale geluid niet meer direct in de Scherpenzeelse politiek te horen zijn. Dat is een verarming. We hebben hier als liberalen ook best wat bereikt, maar je moet kunnen accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. We hebben echt alles geprobeerd om mensen te vinden, maar dat is helaas niet gelukt. We kunnen onszelf niets verwijten.'' De Ridder benadrukt, evenals Geurts, dat de lokale VVD-afdeling wel blijft bestaan en in de komende vier jaar ook regelmatig van zich wil laten horen over de gemeentepolitiek, hetzij via de krant, hetzij op andere manieren. Hoop voor de toekomst put men ook uit het feit dat de VVD in de afgelopen jaren bij de landelijke verkiezingen in Scherpenzeel meestal met afstand de grootste partij was. Vanuit die grote groep kiezers hebben zich echter (nog) niet de gewenste jonge politieke talenten gemeld om de partij ook op lokaal niveau te gaan vertegenwoordigen.

,,Wij danken Gerrit Dijkstra, Anneke Heemskerk en Ad van Dijk voor het werk wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan voor het dorp Scherpenzeel'' besluit Geurs. ,,Ze hebben het liberale geluid goed laten klinken. Verder willen wij de andere partijen in Scherpenzeel een goede campagne toewezen. Aan stemadvies doen wij niet, maar we vinden het wel belangrijk dat de inwoners op 21 maart gaan stemmen. Stemrecht is een groot goed.''?

advertentie
advertentie