Afbeelding

Aanpassing blauwe zone van tafel

6 februari 2018 om 00:00 Voorpagina

SCHERPENZEEL De blauwe zone in het centrum van het dorp blijft gehandhaafd. Het college van B&W heeft besloten om het plan voor aanpassing van de zone in te trekken, omdat er bij de inspraak onvoldoende draagvlak is gebleken bij bewoners en ondernemers om hiermee verder te gaan.

Margreet Hendriks

Afgelopen zomer maakte het college een voornemen bekend om de blauwe zone aan te passen. Deze aanpassing bestond uit het verkleinen van het gebied tot de kern winkelgebieden (de parkeerterreinen) en het uitbreiden van het aantal uren waarvoor de blauwe zone geldt naar de winkelopeningstijden gedurende de gehele week. Aanleiding om het parkeerbeleid in het centrum nog eens goed onder de loep te nemen was een (oude) wens van de gemeenteraad.

VERWARREND Een deel van de raad vond namelijk dat de huidige blauwe zone, die alleen geldt op vrijdag en zaterdag, verwarrend is voor bezoekers van het centrum. Het invoeren van een blauwe zone gedurende de gehele week zou duidelijker zijn.

Naar aanleiding van hun voornemen tot aanpassing heeft de gemeente op 5 september een inspraakbijeenkomst georganiseerd, waarbij bewoners, ondernemers en gebruikers van het centrum naar hun mening werd gevraagd. Daar bleken de plannen voor veranderingen rond de blauwe zone echter op veel kritiek en weerstand te stuiten. De reacties waren uitermate verdeeld.

Veel ondernemers waren niet gelukkig met het laten vervallen van de huidige blauwe zone langs de Dorpsstraat en de Marktstraat. Diverse centrumbewoners juichten dit daarentegen juist toe en sommige bezoekers zagen het liefst de blauwe zone overal in het centrum verdwijnen.De reacties van deze bijeenkomst zijn vervolgens tijdens een informatieavond van de gemeente op 23 november bekend gemaakt aan de raad en het publiek. Daarbij bleek dat ook de politiek steeds meer twijfels begon te krijgen over de wenselijkheid van een eventuele aanpassing van de blauwe zone. Uit de meest recente parkeermetingen blijkt namelijk dat de parkeerdruk in het centrum, mede door de toevoeging van het parkeerterrein achter de Big Bazar aan de parkeerfaciliteiten, over het geheel genomen in de afgelopen jaren is afgenomen.

Behalve op vrijdag en zaterdag is er eigenlijk geen verkeersregulatie nodig in het centrum, zodat uitbreiding van het aantal uren eigenlijk overbodig lijkt. Een ander probleem dat de politiek aan het twijfelen bracht was de handhaving.

De handhaving is een taak voor de BOA's en kost de gemeente daarom veel geld. Daar staan geen inkomsten tegenover, omdat het geld van de uitgedeelde boetes rechtstreeks naar het Centraal Justiteel Incasso Bureau van de overheid gaat.

Plussend en minnend heeft het college besloten om het plan voor aanpassing van de blauwe zone helemaal van tafel te halen en de blauwe zone in het centrum te handhaven zoals deze is. Wethouder Van de Fliert tekent daarbij aan dat zij vooral de reacties van bewoners en ondernemers in deze kwestie zwaar vindt wegen.

advertentie
advertentie