Afbeelding
Adriaan Hosang

Kerstbomeninzameling Renswoude: ‘meer dan anders’

14 januari 2021 om 08:19 Maatschappelijk

RENSWOUDE  In tal van huiskamers heeft de kerstboom de laatste weken voor een sierlijke en feestelijke aanblik gezorgd. De coronaperikelen zorgden er al heel snel in december voor dat mensen op zoek gingen naar een kerstboom. Iets fleurigs, feestelijks konden veel gezinnen wel gebruiken en dus stond in veel gevallen de kerstboom er al veel eerder dan in voorgaande jaren.

Maar ja, aan alles komt een eind, ook aan de houdbaarheid van de kerstboom. Zeker wanneer de gemeente aangeeft dat er een dag is waarop de kerstboom, mits die voor 7.30 uur ’s morgens aan de weg ligt, daar gratis wordt opgehaald, zoals in Renswoude. Ja, dan wordt de levensduur van de kerstboom maar kort want iedereen begint dan met het afhalen van de verlichting, de slingers en de kerstballen. De boom is weer helemaal kaal, net als op het moment dat je die met een feestelijk gebaar het huis in bracht om daar opgezet en versierd te worden.

Langs de weg kwam je van maandag op dinsdag ineens op heel veel plekken kerstbomen tegen, grote en kleine die allemaal lagen te wachten om afgevoerd te worden door de mensen van omgevingsbeheer.

Drie ploegen waren dinsdag in touw om al die afgedankte kerstbomen te verzamelen en in eerste instantie af te leveren op een stuk grond van de gemeente aan het Ruiterpad. 

Opzichter René Sennef van de gemeente: ,,Ja, er lagen heel wat kerstbomen langs de weg. We hebben het idee dat er om de drie woningen wel één lag. Het was jammer dat er op sommige plekken al kerstbomen eerder langs de weg zijn gelegd. Dat krijg je het probleem dat die in de fik gestoken worden en dat is nu juist niet de bedoeling”.

Gelukkig werd het gedurende de dag droog en beter weer voor de inzamelaars van de kerstbomen die er weer heel wat ingezameld hebben, ja, soms zelfs met pot en al. Dus misschien wel kerstboompjes die het in de tuin nog wel gedaan zouden hebben.

Sennef: ,,De inzameling van kerstbomen is ieder jaar weer een succes, Ze zijn in de hele gemeente opgehaald, ook in het buitengebied. Ze zullen uiteindelijk bij het composteerbedrijf Recon in Ede belanden.”

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie