Afbeelding
BDUmedia

Renswoude: Winst voor VVD, SGP en FVD; CDA keldert

18 maart 2021 om 03:38 Politiek

RENSWOUDE VVD is bij de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Renswoude de grootste partij geworden. De partij kreeg 21,5 procent van de stemmen, 0,2 procent meer dan de SGP. Beide partijen waren in 2017 nog precies even groot geworden in Renswoude. Toen was CDA de grootste, maar die partij leverde 7,2 procent van de stemmen in.

Daarmee was het CDA de grootste daler in de gemeente Renswoude, maar meer partijen moesten inleveren. Onder meer PVV, SP, ChristenUnie en 50PLUS scoorden lager dan bij de verkiezingen in 2017. Naast VVD en SGP won ook D66 in Renswoude, maar de grootste stijger was Forum voor Democratie.

Van de nieuwe partijen deed JA21 het het beste, die partij kreeg vanuit het niets 3,1 procent van de stemmen. Volt haalde 1,2 procent van de stemmen in Renswoude.

De opkomst in de gemeente Renswoude was 88,0 procent en dat is iets lager dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017, toen was het 88,8 procent. Kijk hieronder voor alle gegevens van de gemeente Renswoude.

LANDELIJKE OPKOMST De opkomst bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt volgens een aangepaste exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS uit op 82,6 procent. Daarmee zou het de hoogste opkomst zijn sinds 1986 toen bijna 86 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2017 was de opkomst 81,9 procent.

De verkiezingen verliepen door het coronavirus dit jaar heel anders dan vier jaar geleden. Mensen van zeventig jaar en ouder mochten per brief stemmen en de stembureaus waren drie dagen open. De eerste twee dagen waren de deuren open voor kwetsbare mensen.


advertentie
advertentie