In De Nieuwe Koepel worden naar verwachting in de periode 2023-2029 circa 420 woningen gerealiseerd.
In De Nieuwe Koepel worden naar verwachting in de periode 2023-2029 circa 420 woningen gerealiseerd. Margreet Hendriks

‘Nog veel werk te doen aan De Nieuwe Koepel’

14 april 2021 om 08:19 Politiek

SCHERPENZEEL Het college heeft fiat gekregen van de gemeenteraad voor een integrale ontwikkeling van de aanvankelijk separate Fases I en II van woonwijk De Nieuwe Koepel. Door het samenvoegen van beide fases van wat voorheen binnen de gemeente werd aangeduid als Plan ‘t Voort, ontstaat er een plancapaciteit voor de bouw van circa 420 woningen in de periode 2023-2029. Wel werden er door de gemeenteraad de nodige zorgpunten aangegeven rond de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk. Die betroffen vooral de toekomstige ontsluiting van de woonwijk, de betaalbaarheid van de woningen voor starters en de bouw van een voldoende aantal sociale huurwoningen.

In de afgelopen periode heeft het college onderzoek laten doen naar de voordelen om Fase II (de particuliere gronden richting de Vlieterweg) van De Nieuwe Koepel direct te koppelen aan Fase I (eigen gronden tussen de Koepellaan en begraafplaats Lambalgen). De uitkomst hiervan was dat een integrale stedenbouwkundige invulling van het gehele gebied veel voordelen biedt. Ook het consortium van samenwerkende ontwikkelaars, die over grondeigendommen beschikken in Fase II, vinden de samenvoeging een goed idee. Om het onderhandelingsproces niet te bemoeilijken, is ervoor gekozen om hiervoor eerst goedkeuring te verkrijgen bij de gemeenteraad alvorens een participatieproces met omwonenden en andere betrokkenen op te starten.

BEDENKINGEN De meerderheid van de gemeenteraad stond in principe positief tegenover de samenvoeging, zij het dat met name de fracties en PRO Scherpenzeel en de CU hun bedenkingen bleven houden bij het bouwtempo. ,,In de Woonvisie gaan we nog uit van de bouw van een beduidend lager aantal nieuwe woningen in de komende 10 jaar dan de 420 woningen die in De Nieuwe Koepel gerealiseerd moeten gaan worden’’ bracht PRO-leider Willem Schuur in herinnering. ,,Wij willen niet tegenstemmen omdat we ons ook bewust zijn van het landelijk tekort aan woningen en de noodzaak voor nieuwbouw, maar omdat er in Scherpenzeel ook nog wel wat andere ontwikkelingen zijn of gaan komen, blijft PRO ervoor pleiten om het bouwtempo uit te smeren over 20 jaar in plaats van 10 jaar.’’ Marieke van de Beek (CU) vond dat het college te makkelijk omging met serieuze vragen en zorgen van meerdere fracties over bijvoorbeeld de betaalbaarheid van de woningen voor met name starters, of er niet rekening moet worden gehouden met de aanleg van extra voorzieningen (zoals de bouw van een nieuwe school) en de door veel partijen gevreesde problemen met de verkeersontsluiting van zo’n grote nieuwe wijk die, zoals het er nu naar uitziet, grotendeels zal moeten gaan lopen via de toch al zwaar belaste Vijverlaan. CDA-voorman Peter Klaassen sloot zich hierbij aan. ,,Het college geeft aan dat het rekenkundig allemaal klopt, maar dat neemt de zorgen over de toename van het autoverkeer op deze wegen en in het centrum in combinatie met fietsroutes van kinderen niet weg. Volgens de voorlopige inschatting gaat de gemeente aardig wat geld overhouden aan de ontwikkeling van deze nieuwbouwwijk. Laten we ons vooral niet rijk rekenen en van die winst wat geld reserveren voor goede verkeersoplossingen.

EENRICHTINGSVERKEER Ook de fracties van GBS en SGP lieten weten zich zorgen te maken over een goede ontsluiting van de bestaande en nog te bouwen woningen in Scherpenzeel-Zuid. Zij dienden samen met de fractie van de CU een amendement in waarmee werd vastgelegd dat er ruim voor het vaststellen van het eerste bestemmingsplan van project De Nieuwe Koepel én minimaal één raadscyclus voor het vaststellen van de Kadernota 2023-2026 een voorstel aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd met een gedegen onderbouw plan voor de ontsluiting van Zuid en een nieuw verkeerscirculatieplan voor het centrum. Ook de mogelijkheid voor éénrichtingsverkeer tussen het oude gemeentehuis aan de Dorpsstraat en De Witte Holevoet zou volgens het amendement, dat werd ingediend door GBS-raadslid Nico Wallet, in het voorstel van het college moeten worden meegenomen.

SOCIALE WONINGBOUW SGP-raadslid Jan-Dirk van der Waerdt diende namens dezelfde drie partijen een amendement in om, ruim voor het vaststellen van het eerste bestemmingsplan van De Nieuwe Koepel de gemeenteraad kaders te laten vaststellen voor het realiseren en behouden van betaalbare woningen (zelfbewoningsplicht, kettingbeding en dergelijke), het maximum aantal woningen om verdichting te voorkomen, de gewenste aantallen per woningtype, het mogelijk aanwenden van (een deel van) de al door de raad gereserveerde 1 miljoen euro ten behoeve van het realiseren van starterswoningen (lagere opbrengst onderliggende gronden) en het vastleggen van de verkoopprijzen van alle typen woningen. Het derde en laatste amendement op het voorstel inzake De Nieuwe Koepel was er een van de CU. Daarin werd het college opgeroepen om zich in de gesprekken met Woonstede maximaal in te spannen om een aanzienlijk aandeel sociale woningbouw in dit plan te realiseren, waarbij gestreefd naar een totaal van minimaal 50. Verder zou, voor zover dat past binnen wettelijke kaders, in de prestatieafspraken met Woonstede moeten worden opgenomen dat Scherpenzeelse inwoners het eerst in aanmerking komen voor deze woningen.

Alle drie amendementen werden door de gemeenteraad met algemene stemmen aangenomen. Daarbij moet gezegd dat de stemuitslag bij het laatste amendement van de CU wat vertekend was omdat GBS en SGP dit eigenlijk niet wilden steunen. Omdat deze kennelijk niet gerekend hadden op de snelle hamerslag van burgemeester Eppie Klein, werd dit echter pas na vaststelling van het geamendeerde raadsvoorstel duidelijk en was rectificatie niet meer mogelijk.

advertentie
advertentie