Afbeelding
Gemeente Scherpenzeel
OPINIE

Herindeling? Zó zien wij het!

14 april 2021 om 16:23 Opinie

SCHERPENZEEL De provincie Gelderland heeft een herindelingsontwerp opgesteld, waarin zij beschrijft hoe de nieuw te vormen gemeente van Scherpenzeel en Barneveld eruit zou moeten zien. Door het College van burgemeester en wethouders is een zienswijze opgesteld bij het herindelingsontwerp, die na vaststelling namens de gemeenteraad zal worden ingediend. Omdat de oppositiepartijen CDA, PRO Scherpenzeel en ChristenUnie hun visie op geen enkele manier terugzien in dit stuk, hebben zij een eigen zienswijze opgesteld en naar de provincie gestuurd. Wij delen graag met u hoe wij naar het herindelingsontwerp kijken.

Wij begrijpen de keuze van onze inwoners voor zelfstandigheid. Als wij zouden denken dat het een verantwoorde keuze was, zou het ook onze voorkeur hebben. Wij zijn van mening dat aan onze inwoners een eenzijdig verhaal is geschetst over de toekomst van Scherpenzeel. Dit heeft de uitslag van de peiling beïnvloed.

ZELFSTANDIGE TOEKOMST Al lange tijd wordt gesproken over de (zelfstandige) toekomst van Scherpenzeel. Met elkaar hebben we vastgesteld dat er extra ambtenaren nodig zijn en dat dit jaarlijks € 1,2 - € 1,6 miljoen kost. Dit geld moet door onze inwoners bij elkaar worden gebracht, door middel van een belastingverhoging van tenminste 26 procent. Dat is dan ook gelijk het maximale bedrag dat de gemeente aan belasting mag heffen. Als er in de toekomst geld tekort is, kan de belasting niet meer verder worden verhoogd. Nu al zien we dat de kosten voor Wmo en Jeugdzorg veel hoger zijn dan gedacht. Er is dan maar één oplossing om die te kunnen betalen: bezuinigen op onze voorzieningen.

De inwoners moeten dus met elkaar het geld voor de extra ambtenaren gaan betalen. Maar wat gaat de inwoner daar dan van merken? Wat krijgt de inwoner er voor terug? Die vraag is lastig te beantwoorden. Want omdat we een heel kleine gemeente zijn, zullen we nog altijd werk moeten uitbesteden aan anderen en specialistische kennis moeten inhuren. Beide zijn erg duur. Een groot deel van het werk in Scherpenzeel zal gedaan worden door mensen die geen enkele band met Scherpenzeel hebben. Ook zullen, net als nu, zaken blijven liggen als medewerkers uitvallen of ergens anders gaan werken.

Er wordt veel gesproken over de term ‘bestuurskracht’. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking in de regio FoodValley. Binnen de regio FoodValley werken we op allerlei dossiers nauw samen. Zo’n samenwerking is krachtig en gelijkwaardig als er sprake is van ‘halen en brengen’. In de praktijk betekent het voor Scherpenzeel dat we vooral ‘halen’, en te klein zijn om ook echt inzet en expertise te kunnen bijdragen. Ook zijn we als gemeente eigenlijk té klein om de belangen van de inwoners van Scherpenzeel echt goed in de regio te kunnen behartigen.

DOORPAKKEN Wij denken dat een herindeling met Barneveld veel van deze zaken kan oplossen. Er is al heel lang en heel veel over gepraat, en nu is het moment om door te pakken. Door samen te gaan met Barneveld worden wij een sterk dorp in een sterke gemeente. Een dorp met een eigen identiteit in een gemeente die daar oog voor heeft en zorgt voor de voorzieningen in de dorpen. We worden deel van een gemeente die niet alleen mooie ambities heeft, maar ook de kracht heeft om die ambities waar te maken.

AANDACHTSPUNTEN Natuurlijk hebben wij ook opmerkingen bij het herindelingsontwerp. Wij hebben de provincie een aantal aandachtspunten meegegeven:

Het zou goed zijn als vooraf duidelijk is, dat voor een aantal voorzieningen garanties kunnen worden gegeven om die in elk geval voor een bepaalde periode in stand te houden. Hiervoor kan bijvoorbeeld geld uit de Scherpenzeelse reserve worden gereserveerd, of een bijdrage vanuit de provincie worden gedaan.

Er wordt gesproken over een kernenbeleid 2.0, waarin de verschillende dorpen zelf ook iets te zeggen zullen hebben over hun dorp. Wij willen dat de provincie bekijkt hoe hier nu al dingen over kunnen worden vastgelegd, zodat we niet afhankelijk zijn van een eventuele nieuwe gemeenteraad van de nieuwe gemeente.

Ten slotte vinden wij het belangrijk dat er aandacht is voor onze Scherpenzeelse ambtenaren. Als er straks een nieuwe gemeente wordt gevormd, moeten zij een eerlijke kans krijgen om ook in die nieuwe gemeente een baan te kunnen krijgen.

Indien u onze hele zienswijze wilt inzien, kunt u deze vinden op de websites van onze partijen.

Wij zullen ons de komende tijd blijven inzetten om samen te komen tot een krachtige gemeente, waar inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties zich thuis voelen en tot bloei komen.

De fracties van:

CDA Scherpenzeel
PRO Scherpenzeel
ChristenUnie Scherpenzeel

advertentie
advertentie