kinderen ruimen zwerfafval op
kinderen ruimen zwerfafval op Rob van de Bor

buitenlessen voor de basisscholen op Landgoed Scherpenzeel

9 juni 2021 om 15:34 Lokaal Deel je nieuws

446 Leerlingen van groepen 5, 6 en 7  van alle basisscholen van Scherpenzeel hebben weer een buitenles gehad op het landgoed. Het mocht gelukkig weer. Groep 5 heeft ontdekt dat er vleermuizen kunnen leven op het landgoed. En wat er allemaal bij een landgoed hoort.

Groep 6 was in het bos op Lambalgen. Daar waren ze in de herfst ook al geweest, maar nu zag het er allemaal veel groener uit. ‘Op pad met je zintuigen’ heet deze les en die hebben ze allemaal gebruikt.

Groepen 7 doen onderzoek naar de waterkwaliteit van de Lunterse Beek. De onderzoeksgegevens worden verzameld en doorgestuurd naar het waterschap en de beheerder van landgoed Scherpenzeel. De leerlingen kregen een kaart mee, waarmee ze hun onderzoeksgegevens digitaal kunnen invullen op de website van IVN, slootjesdagen. Een aantal groepjes hebben zwerfafval opgeruimd. Vnl. flesjes en blikjes. De temperatuur van de buitenlucht varieerde tussen de 20 en 30 graden celsius. Met een waterthermometer is de watertemperatuur gemeten, 19 – 20 graden. Op de bodem was het nog kouder.  De lichtgrens komt tot op de bodem en varieerde tussen 0,95 – 1.15 m.

De filterproef toont aan dat het water na filteren nog schoner wordt. Niemand vond het water stinken en dat was ooit wel anders. Het allerleukste is het onderzoek naar waterdiertjes. Opvallend is dat er echt heel veel kikkervisjes zijn gevangen, variërend in stadia. Ook zijn er bermpjes gevangen en waterschorpioenen. Dit zegt iets over de waterkwaliteit van de Lunterse beek. Hoe leuk is het als je een salamander kunt bekijken in je onderzoeksbak. Watervlooien, poelslakken (één groep had er wel 35), een enkele posthoornslak, bloedzuigers, libellelarven waren er ook. Na afloop van de les zijn alle diertjes weer terug gezet in het water. Tijdens 3 lessen zijn er weidebeekjuffers gezien. Met 9 vrijwilligers hebben we deze lessen met veel plezier begeleid. Na de zomer gaan we weer starten met het herfstprogramma. Nieuwe vrijwilligers zijn echt nodig. Vind je het leuk om buiten te zijn en om et kinderen te werken? Meld je aan! Wij zorgen voor scholing en begeleiding. Voor meer informatie kunt u mailen met: Ria van de Bor, r.van.de.bor@ziggo.nl  coördinator vrijwilligers van Luchtkasteel tot Dassenburcht, Landgoed Scherpenzeel

samen op zoek naar waterdiertjes
overzicht waterles Lunterse beek
advertentie
advertentie