Bekende Nederlanders als Juvat Westendorp (links) en Danny Froger (rechts) doen mee met de warming up.
Bekende Nederlanders als Juvat Westendorp (links) en Danny Froger (rechts) doen mee met de warming up. Bert van den Broek

Voetbalmini’s brengen lach bij ouderen Huis in de Wei terug

12 juni 2021 om 18:45 Voetbal

SCHERPENZEEL Het jongste voetbalgrut van Valleivogels en de ouden van dagen die in woonzorgcentrum Huis in de Wei wonen. Ze bezorgden elkaar tijdens de eerste Nationale Voetbaldag op het grasveldje zaterdag een memorabele ochtend. ,,Prachtig toch, die jonge beentjes die trappen tegen die bal.”

De rollator duwde ze voort over het droge gras. Makkelijk was het niet, maar mevrouw Van Westreenen liet zich niet kennen. Het ging best. Met een glimlach van oor tot oor ploegde ze voort. De Vijverlaan over, terug naar haar kamer in woonzorgcentrum Huis in de Wei. Nee, met voetbal heeft ze weinig. ,,Ben jij gek, joh”, lacht de 86-jarige Scherpenzeelse, die opgroeide in Rotterdam. ,,Maar dit was fantastisch.”

De Mini’s van Valleivogels waren daar verantwoordelijk voor. De jongens en meiden van 4 en 5 jaar waren - zonder dat ze daar zelf weet van hadden - een van de hoofdacts van de Nationale Voetbaldag, een nieuw landelijk voetbalevenement opgezet door de KNVB. Deze Voetbaldag, ontstaan vanuit het EK 2020, is bedoeld om aandacht te geven aan de waarde van verenigingen als plek van ontmoeting en verbinden.

BUITEN BEREIK Jong met oud verbinden, iets wat door corona het afgelopen jaar zo ver buiten bereik lag, lukte vanochtend. Gerben van Es, één van de trainers van de Mini’s, bedacht het idee. ,,Voor die oudjes was de afgelopen maanden zo weinig te beleven. Bovendien is het rolstoelgehalte hoog, ze kunnen niet zomaar naar het sportpark komen. Dus draaiden we het om. Wij gaan met die kleine mannetjes voor het Huis in de Wei voetballen. Op die manier proberen we jong met oud te verbinden.”

De KNVB had clubs die mee wilden doen aan de Nationale Voetbaldag een kleine financiële bijdrage in het vooruitzicht gesteld. Dus zette Van Es zijn idee op papier. ,,Maar de KNVB was meteen enthousiast. We zijn aangewezen als een van de hoofdlocaties van de Nationale Voetbaldag.” Ook Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB en toernooidirecteur van Euro2020, kwam om die reden een kijkje nemen in Scherpenzeel. Hij liet zijn gezicht tijdens een picknick voor de JO9-2. 10-2 en 11-2, die op de club hun wedstrijdjes hadden gespeeld.

BEKENDE NEDERLANDERS Met de oudsten van het dorp langs de kant werden de roodwitte voetbaltalentjes vermaakt. De populaire televisiepresentator Buddy Vedder verzorgde via een groot led-scherm een gezamenlijke warming up, terwijl BN’ers Danny Froger (de zoon van zanger René Froger, red.) en Juvat Westendorp (bekend van programma So You Think You Can Dance) naar Scherpenzeel waren gekomen.

De echte sterren waren echter de jongens en meisjes van 4 en 5 jaar die na de warming up over het grasveld drentelden. Spelletjes, voetbaloefeningetjes, balletje trappen. Er waren ook poffertjes, met ijs toe. Pim van Doorn was een van de voetbalsterren. De 5-jarige Scherpenzeler, die in groep 2 van De Korenmaat zit, beleefde veel plezier aan de ochtend. ,,Het krokodillenspel vind ik het leukste, want dan mag je ballen afpakken.”

Ook vanaf de balkonnetjes van de appartementen aan de Parklaan werd er volop genoten. ,,De laatste keer dat hier zoiets leuks voorkwam, was tijdens het schaatsen afgelopen winter. Verder was er heel weinig aan afgelopen tijd”, aldus mevrouw Elfes, die op voorhand niet wist dat er in haar ‘voortuin’ gespeeld zou worden. ,,Ik vind het hartstikke leuk.”

GROTE IMPACT Paula van Aken, vrijwilligerscoördinator van het Huis in de Wei, was eveneens in haar nopjes. ,,Corona heeft in heel veel verpleeghuizen een grote impact gehad. Ook hier hebben we begin van dit jaar een grote uitbraak gehad, waarbij we mensen hebben verloren”, vertelt ze. ,,Daarnaast was er natuurlijk lange tijd de bezoekregeling van één persoon per dag. Later is dat wel uitgebreid, maar de eenzaamheid onder onze bewoners is best groot geweest.”

Een dag als deze deed Van Aken dan ook veel. ,,Dat jonge grut heeft onze bewoners vanochtend een glimlach bezorgd. Dat is het allerbelangrijkste.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Naast de mini's van Valleivogels was er voor de JO 9-2, 10-2 en 11-2 ook nog een picknick op de club.
advertentie
advertentie