Burgemeester Eppie Klein.
Burgemeester Eppie Klein. Vakfotografie Westerduin
column

Het hart op de tong …

22 juni 2021 om 09:16 Column

‘Een leven zonder conflicten bestaat niet. Iedereen maakt ze mee in haar of zijn persoonlijke ontwikkeling: crisissen en moeilijke situaties.’

Zo begint de Benedictijner monnik Anselm Grün zijn boekje Omgaan met conflicten. Het is één van de boeken dat op mijn nachtkastje ligt. Naast Anselm Grün ligt een tegenhanger, ééntje die daar werkelijk mee conflicteert: Provocatief coachen. Eén van mijn ‘coachmeesters’ Jeffrey Weinberg, is de medeauteur van dit boek. Je zou zeggen, als je de confrontatie zoekt, heb je bijna als vanzelf een conflict. Inderdaad, maar het was voor mij niet om dié reden ook dat boek te lezen.

Want conflicten, zo heb ik ervaren, geven een louterende kracht. Evenals ‘een beetje oorlog de zoetigheid voor de vrede is’, kan ook het conflict een louterend werken. Opgeroepen conflicten moet je kunnen ontdoen van wraakzucht en ergernis. Nee, je lost conflicten niet op met het naar de mond praten van mensen. Dat ervaar ik dagelijks in mijn werk. Al tientallen jaren moet ik die ontdekking in, zoals één van de gidsen mij deze week tijdens het bezoek aan het verdedigingswerk de Grebbelinie liet ervaren.

Dat unieke project, op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel, maakt inzichtelijk hoe de vertragingslinie is geweest. Wandelend in de loopgraaf ervaar ik de louterende kracht van het conflict. Innerlijk en vooral in relatie met mensen om mij heen. Hoe belangrijk is het om conflicten uit het verleden als een betekenis te duiden.

Ik haast me om het wat eenvoudiger te zeggen: wij mensen ontwikkelen ons dankzij conflicten. Leven betekent van meet af aan, verandering en ontwikkeling. Terugtrekken in een loopgraaf lost niets op! Mijn gids gaf me daarin de herbevestiging; werken vanuit een loopgraaf, je terugtrekken om te schuilen, is hetzelfde als wegduiken van je verantwoordelijkheid. In die beeldspraak verder te gaan, is zoiets zeggen als neem je verantwoordelijkheid en doe een stap naar voren. Om die moed te ontwikkelen, in welke omstandigheden dan ook, wil ik ons dorp en onze gemeenschap bijstaan!

Als dit de afsluiting van de column is, dan ben ik onvolledig. Die ene vraag bleef deze week haken: Burgemeester, hoe kunt u toch al dat werk doen? Temidden van al die bezigheden en grote bestuurlijke vragen.

Daarom een deel van het antwoord. Er ligt deze week nog een boek op mijn nachtkastje: Brood om van te leven. Hierin schrijft de kerkvader Augustinus, dat het niet alleen conflicten en provocaties zijn die leven geven en ontwikkeling mogelijk maken. Vanavond, voor het slapen gaan maak ik een keus uit één van de drie: Brood, conflict of provocatie….

Burgemeester Eppie Klein

advertentie
advertentie