Eric Vreeburg bij nieuwe heetwaterbuffer
Eric Vreeburg bij nieuwe heetwaterbuffer Thieme Wels

’t Podium tijdens coronaperiode verduurzaamd

25 juni 2021 om 17:20 Lokaal Deel je nieuws

Multifunctioneel gebouw ’t Podium in Renswoude heeft een flinke upgrade gehad. Door het virus kwam de verhuur stil te liggen, waardoor de beheerorganisatie veel tijd over had. Om de tijd nuttig te besteden, werd het pand onder handen genomen.

Samen met Van Ginkel Energietechniek uit Renswoude zijn 32 zonnepanelen geplaatst. “Op een zonnige dag wekken we ongeveer 10 kWh per uur op. Dat is voldoende om honderd keer 1 liter water te koken in een waterkoker”, legt Eric uit. “Door zelf energie op te wekken, verlagen we de energiekosten.” 

Door de coronacrisis is ’t Podium ook kritisch gaan kijken naar het ventilatiesysteem. “We verwachten dat de ventilatienormen voor bijeenkomsten en evenementen in grote ruimtes strenger gaan worden, om zo de verspreiding van ziektes tegen te gaan. Daarom hebben we geïnvesteerd in ons ventilatiesysteem. Zo is het nu niet alleen mogelijk om te ventileren op basis van de temperatuur in het pand, maar ook op basis van CO2 en luchtvochtigheid.”

Ook de klimaatbeheersing is verbeterd en energievriendelijker gemaakt. “Ons gasverbruik was relatief hoog, omdat de concertzaal niet continu in gebruik is terwijl de zaal wel op temperatuur gehouden moet worden.” Door het plaatsen van een heetwaterbuffer van 500 liter, het vervangen van elektromotoren en aanpassen van de aansturing van de verwarming, wordt ongeveer 20% bespaard op het gasverbruik.

Ook de akoestiek in de grote zaal wordt onder handen genomen. Eric: “Die is nu al heel goed, maar kan nog beter. Zo plaatsen we nu een zogenaamde akoestische diffuser op de achterwand van het podium.” Een akoestisch diffuser bestaat uit een aantal panelen met een ongelijk oppervlak, waardoor het geluid niet rechtlijnig maar verstrooid wordt weerkaatst. “Dit zorgt voor meer rust en comfort in de muziekbeleving voor zowel de orkestleden als het publiek.”

Met al deze aanpassingen wil ‘t Podium de gebruikers van het gebouw een veilige en prettige ambiance bieden. Eric: “Door het coronavirus kon ’t Podium lange tijd niet gebruikt worden. We merken dat veel verenigingen, bedrijven en andere organisaties staan te trappelen om weer een feest of bijeenkomst te mogen organiseren voor grotere groepen. Als ’t Podium zijn wij hier helemaal klaar voor en we hopen onze gasten dan ook snel weer te kunnen ontvangen voor concerten, culturele en zakelijke bijeenkomsten en andere evenementen.”

advertentie
advertentie