Windmolen
Windmolen WikiPedia

Aanpassing voorstel windmolens

3 juli 2021 om 13:48 Lokaal Deel je nieuws

In maart gaf wethouder Sander van ‘t Foort aan dat hij een stevige ambitie had. Hij dacht na over een windmolenpark met meerdere turbines. Tevens wilde hij nadenken over kernenergie na 2030. Op dat moment was al bekend dat er weerstand was onder de omwonenden. 

Maar Sander van ‘t Foort wilde doorzetten. Hij was de wethouder ‘klimaat’ in portefeuille. Naast het feit dat hij ook  voorzitter was van de Regionale Energie Strategie. Aan beide functies is een einde gekomen op het moment dat de heer Van ‘t Foort uit het college is gestapt.   

Regionale Energie Strategie
Laat het duidelijk zijn dat de Regionale Energie Strategie (RES) gedragen wordt door het complete college. Op de site van de gemeente staat flink wat informatie over het onderwerp te lezen. 

In 2050 zou de regio Foodvalley alle energie duurzaam willen opwekken. Daarvoor is een eerste grote stap nodig in 2030. Dat moet gebeuren door veel energie te besparen. Tevens zijn zo veel mogelijk zonnepanelen nodig op geschikte daken en andere punten.  

Daarnaast is het van belang om windmolens en zonnepanelen samen te voegen in  ‘energieclusters’. Het liefst langs snelwegen of in de buurt van bedrijventerreinen.  

Door het plan zo uit te voeren, zou het karakter van de lokale landschappen behouden blijven. Tenslotte is de regio zuinig op natuur en landbouwgrond. Het voorstel is dat de eigen inwoners, bedrijven en andere organisaties (mede-) eigenaar zijn van zonne- of windprojecten. 

Plaats en hoogte
Het zoeken van de juiste plaats voor de windmolens is al aan de gang sinds 2019. De opgestapte wethouder heeft aangegeven dat hij liefst zou zien dat de windmolens bij elkaar geplaatst zouden worden. Het idee was drie in het buitengebied van Renswoude, langs de A12. Eventueel  aangevuld met molens van de buurgemeenten. 
Daarnaast gaf hij aan dat hij niet over de contracten over de grond ging. En als er een andere locatie moest komen, dan zou de gemeenteraad daar een beslissing over moeten nemen. 

En hier ging het dus mis. De VVD wilde de zoeklocaties schrappen. Daar was nog wel uit te komen. Echter de raad is akkoord gegaan met de opwek van 20 gigawatt en niet voor 49 gigawatt. En volgens de voormalige wethouder zal de gemeente het plan niet kunnen realiseren. Daarom zijn én de wethouder én de ChristenUnie uit het college gestapt. De vraag is nu wat er gaat gebeuren. 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

advertentie
advertentie