Janneke Boonzaaijer is na de cross-country uit de Olympische eventingwedstrijd gehaald.
Janneke Boonzaaijer is na de cross-country uit de Olympische eventingwedstrijd gehaald. Privéfoto

Janneke Boonzaaijer mag Olympische eventing niet afmaken

1 augustus 2021 om 22:20 Overig

RENSWOUDE/TOKIO Janneke Boonzaaijer mag de Olympische eventingwedstrijd niet uitrijden. De amazone uit Renswoude nam na de dressuurproef, waar ze dertigste werd, tijdens de cross-country een verkeerde route. Ze reed zaterdag de race nog wel uit, maar de jury nam haar na afloop uit de wedstrijd.

De cross in Sea Forest, gelegen aan de Tokyo Bay, was uitdagend. Zowel door de technische bouw als door de warmte. Boonzaaijer ging op ACSI Champ de Tailleur aanvankelijk in een mooi tempo over het parcours. Ze raakte zonder problemen tot hindernis 14C, waar veel ruiters de boomstam raakten. Ook Boonzaaijer raakte op de punt de boomstam, die door de toegepaste veiligheidsconstructie ‘afbrak’. Dat leverde de amazone maar liefst 11 strafpunten op.

WEIGERING Vervolgens noteerde ze op hindernis 18 een weigering, waarna ze de cross met de nodige tijdfouten toch wist uit te rijden. Naar later bleek heeft Boonzaaijer na haar weigering op hindernis 18 niet het juiste alternatief gereden. Het rijden van een fout parcours komt haar dus op een uitsluiting te staan.

Dat betekent dat ze maandag niet mee kan doen aan het springen, het derde onderdeel van de eventing. Ook Merel Blom, de andere Nederlandse die aan de eventingwedstrijd meedeed, maakte een cruciale fout. Zij kreeg daardoor de rode vlag, waardoor ze de cross niet eens mocht uitrijden.

advertentie
advertentie