Gemeentehuis Scherpenzeel.
Gemeentehuis Scherpenzeel. Foto Rinus van Denderen

Topoverleg over herindeling Barneveld-Scherpenzeel

27 augustus 2021 om 14:48 Politiek

SCHERPENZEEL/BARNEVELD Op het gemeentehuis in Scherpenzeel heeft een delegatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag overleg gevoerd met de gemeenten Barneveld en Scherpenzeel en de provincie Gelderland. Onderwerp van gesprek was het herindelingsvoorstel voor beide gemeenten van de provincie Gelderland.

Het overleg vond plaats op initiatief van het ministerie. Dat moet gaan besluiten of er een wetsvoorstel voor een fusie wordt gemaakt, waarover de Tweede en Eerste Kamer zich gaan buigen. In een gezamenlijke persverklaring, verstuurd door de provincie Gelderland, laten de partijen weten dat het gesprek ‘open en constructief’ is verlopen. Over de inhoud van het overleg worden geen mededelingen gedaan. Er wordt alleen gemeld dat alle partijen ‘snel duidelijkheid’ willen. ,,De betrokken gemeenten en de provincie hebben hun standpunten nog eens kunnen toelichten”, aldus de persverklaring. ,,Ook heeft het ministerie aanvullende vragen gesteld.”

Het voorstel van Gedeputeerde Staten voor de gedwongen fusie is voor de zomer vastgesteld door Provinciale Staten. De Gelderse politici waren van mening dat het Scherpenzeel voor de lange termijn aan bestuurskracht en financiële middelen ontbreekt om zelfstandig verder te gaan. Scherpenzeel verzet zich met hand en tand tegen de herindeling en wijst erop dat er geen draagvlak onder de bevolking voor is, een belangrijk beoordelingscriterium voor het ministerie. Barneveld staat wel positief tegenover een herindeling. 

Volgens de persverklaring streeft de minister ernaar om op korte termijn een besluit te nemen. Als alles volgens de provinciale planning verloopt, fuseren beide gemeenten op 1 januari 2023.

advertentie
advertentie