Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Een week vol verspillingsvrije activiteiten in Regio Foodvalley

31 augustus 2021 om 13:57 Natuur en milieu

SCHERPENZEEL In Scherpenzeel wordt in de Verspillingsvrije week van Regio Foodvalley, van dinsdag 7 tot en met dinsdag 13 september, een kraam ingericht op de markt, waar koelkast- en vriezerstickers, eetmaatjes (handig voor de portionering van pasta en rijst) en Verspillingsvrije recepten worden uitgedeeld. 

Nederlandse huishoudens kunnen gemiddeld 41 kilo voedsel per persoon per jaar besparen door minder voedsel weg te gooien. In de Verspillingsvrije week staat deze uitdaging centraal. Met de campagne #verspillingsvrij wil de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, haar partners, organisaties en inwoners activeren om minder voedsel te verspillen. 

,,Regio Foodvalley werkt aan een voedselsysteem waarin voedsel op waarde wordt geschat en waarin verspilling dus wordt tegengaan. De regio is dan ook nationale proeftuin tegen voedselverspilling. Hier worden de krachten van bedrijven, kennisinstellingen, overheden en inwoners gebundeld om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije Week zijn er veel activiteiten in Regio Foodvalley om mensen te motiveren om deze week én de rest van het jaar minder voedsel te verspillen’’, aldus een woordvoerder van de organisatie. 

THEMATAFELS Je vindt tijdens deze week meerdere thematafels in de regio waarop Voedselverspilling centraal staat. Bijvoorbeeld in het Goede Ontmoeten en Bibliotheek Cultura in Ede. Bij Thuis in Wageningen haal je op 9 september een gratis takeaway diner af dat is gemaakt van restproducten, een initiatief van Food sharing Wageningen.

Ook vinden er activiteiten plaats op scholen in de regio. De Ericaschool in Otterlo geeft leerlingen Donald Duck’s waarin het thema Verspillingsvrij op een speelse manier behandeld wordt. Het Perron in Veenendaal en VMBO Aeres in Nijkerk gaan koken met restjes, samen met chefkoks Mick Denneman en Christian Weij. Het overzicht van alle activiteiten kan hier worden bekeken. 

De afgelopen maand zette Regio Foodvalley acht Verspillingsvrije Helden in het zonnetje. Acht professionals en ondernemers die zich in onze regio inzetten om producten te redden van de kliko. Zij deelden hun verhalen en handige verspillingsvrije tips. Zo kwam boer Roel van Dijk aan het woord: zijn koeien worden gevoed met oud brood en fruit en hij werkt aan meer lokale compostering van oud voedsel. Timo Kruft zet zich met zijn Teka Groep in tegen voedselverspilling tijdens evenementen. Chefkok Christian Weij legt uit hoe hij verspilling tegengaat met fermenteren en ook hoe je hier zelf mee aan de slag gaat. Alle verhalen staan op de website van Regio Foodvalley. Door hun verhalen te delen hopen de verspillingsvrije helden dat ze ondernemers en consumenten inspireren en stimuleren om zorgvuldiger om te gaan met voedsel.

advertentie
advertentie