Bram (6) en Mart helpen graag mee op de groententuin.
Bram (6) en Mart helpen graag mee op de groententuin. Eigen foto

Comfortfood uit eigen moestuin: lekker warm en kruidig

9 oktober 2021 om 06:35 Mensen

SCHERPENZEEL Deze week aandacht voor comfortfood. Eten waarbij je denkt: ha, lekker! Of een maaltijd die je blij maakt op regenachtige dagen en bij koude neuzen. Natgeregend uit school of werk aanschuiven aan tafel voor een warme maaltijd waarvan de geur en de warmte je tegemoet komt.

De herfst is nu toch echt voelbaar en brengt een rijke keuze van de moestuin met zich mee. Prei, andijvie, rode bieten, winterwortels, groenlof en kruiden. 

Je krijgt er geen genoeg van. Ook de boerenkool doet het bijzonder goed, nu nog wachten op de eerste nachtvorst. Daar wordt de boerenkool zoeter van, en dat proef je! Het werk dat het bereiden van boerenkool met zich meebrengt, is minder favoriet wat mij betreft. Maar je moet er wat voor over hebben tenslotte.

KOUDE VOETEN Wat ook in de herfst begint, zijn de snotneuzen en koude voeten. Daarom is een extra inname van vitaminen, in de vorm van groenten, geen overbodigheid. Zo zit er in wortels veel vitamine A en werken rode bieten zelfs ontstekingsremmend. De antioxidanten die in deze rode vrienden zitten, zijn gunstig voor je bloeddruk en verlagen stress. 

In deze weken wel zo prettig. Alle sporten, clubjes, vergaderingen en bijeenkomsten beginnen weer en die volle agenda zorgt soms wel voor wat stress inderdaad.

Andijvie en groenlof zijn groene kanjers op je bord. Je kunt ze gekookt eten met aardappels of gebakken krieltjes. Maar ook in een stamppot gaan deze groenten prima. Eventueel even wokken met een uitje en wat knoflook om de nerven wat zachter te maken. Uitgebakken spekjes of een vega-variant voegt wat bite toe. 

Ik stamp ook gerust een rimpelige paprika of een sneue bosui mee. En ik heb nootmuskaat herontdekt. Niet alleen lekker op sperziebonen, zoals velen deze kruiden gebruiken, maar strooi nootmuskaat ook eens over een stamppotje.

HEERLIJKE GEUR De kruiden die ik op het moment oogst op de tuin zijn met name rozemarijn, tijm, salie en selderij. Even een verse tak rozemarijn op het aanrecht laten liggen voor die heerlijke geur! Ook super om in stoofpotten te verwerken. 

Ik leg de hele tak er dan in en haal die er na bereiding weer uit. De naaldjes zijn niet heel lekker om op te kauwen vind ik. Maar de geur maakt veel goed. Ook salie gebruik ik vers van de tuin. Dit kruid kun je ook prima gedroogd gebruiken. Het heeft een aardse smaak.

Wat ook bij uitstek groenten voor de herfst zijn? Pompoenen! 

Zelf verbouwen we ze niet. Ze nemen namelijk veel ruimte in. Maar soms scoor ik er eentje op de markt en verwerk die dan in een stoofpot. 

Deze week een recept voor een stoofpot van pompoen, winterwortel en ui. Met daarnaast een heerlijk geurend knoflookbrood. Dat is pas comfortfood!

Recept stoofpot van pompoen, winterwortel en ui

Benodigd

1 pompoen

6 winterwortels

2 paprika’s

2 uien

2 tenen knoflook

2 aardappels in stukjes

Salie, rozemarijn en tijm (Vers of gedroogd)

Blikje tomatenpuree

250 ml water

Zonnebloem- of olijfolie

Slowcooker of braadpan

Snij de wortels, pompoen, aardappels, paprika en ui in stukken. Hoeft niet heel fijn. Wat je zelf lekker vindt. Verwarm de slowcooker of pan en fruit de knoflook en ui even aan. Voeg hierna de groenten en aardappels toe. Voeg de tomatenpuree, het water en kruiden toe. Laat het in de slowcooker op ‘Low’ een uur of vier stoven. In de braadpan eerst aan de kook brengen, dan op lage temperatuur stoven tot de pompoen en wortel gaar zijn. Lekker met draadjesvlees of gebakken kipfilet. Zelf voegde ik knoflookbrood toe als bijgerecht. Maar het is natuurlijk ook lekker met rijst of stokbrood. Een frisse salade voegt zeker wat toe.

Het knoflookbrood is een beetje van jezelf en een beetje uit een pak. Ik nam een simpele bakmix voor witbrood. En volgde de aanwijzingen op de verpakking. Na de tweede rijs, voegde ik twee knoflooktenen (uitgeknepen) en wat droge kruiden naar smaak toe en kneedde goed door. Verder de aanwijzingen op het pak volgen. De geur die je tegemoet komt uit de oven, is heel huiselijk. Geniet van de regen op de ramen met een bord van dit heerlijks voor je op tafel!

Janneke Hek

Zoon Mart (11) maakte deze compositie.
Janneke Hek
advertentie
advertentie