Johannes de Heer, evangelist in Rotterdam en samensteller van de bekende zangbundel
Johannes de Heer, evangelist in Rotterdam en samensteller van de bekende zangbundel wikimedia

Zangavond in Grote kerk

28 oktober 2021 om 06:53 Lokaal Deel je nieuws

Op zaterdag 6 november wordt in de Grote kerk van Scherpenzeel een zangavond georganiseerd. We zingen liederen uit de bundel van Joh. de Heer. Instrumentale ondersteuning wordt verleend door kamerorkest De Muziekvriendenkring.

In het kader van het diaconaal project van de Hervormde Gemeente pakken we op zaterdag 6 november de bekende bundel van Johannes de Heer op om te gaan zingen. Johannes de Heer was in het begin van de 20e eeuw een bekende evangelist uit Rotterdam. Hij publiceerde in 1905 een bundel met geestelijke liederen. Deze bundel is nog steeds bekend en geliefd in verschillende kerken in Nederland.

We zingen deze avond 8 bekende liederen uit deze bundel en gebruiken daarbij de 3e druk uit 1907! Denk dan bijvoorbeeld aan het iconische lied:

Blijf met mij, Heer, als ‘t zonlicht niet meer straalt
Blijf met mij, Heer, als straks de avond daalt.
Als vrienden henengaan in stormgetijd,
Blijf Gij ter hulp gereed, o blijf met mij!

De (samen)zang zal worden geleid door een gelegenheidskoor dat bestaat uit enkele tientallen zangers uit diverse kerken van Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude. Bij sommige liederen is er ook ruimte voor solisten. De zang wordt afgewisseld met instrumentale muziek in de stijl van Joh. de Heer: licht klassiek, maar altijd met de focus op wat de Bijbel ons zegt over de komst van Gods Koninkrijk.

De begeleiding van de samenzang en de intermezzo’s gebeuren door Kamerorkest de Muziekvriendenkring. Dit orkest, bestaande uit strijkers (viool, cello) en houtblazers (fagot, fluit, klarinet), repeteert sinds het begin van de coronacrisis in de Grote kerk van Scherpenzeel. Het bestaat voornamelijk uit jonge mensen uit Gelderse Valleie en de Betuwe.

Deze samenkomst, die uitgaat van de Hervormde Gemeente, wordt geleid door Pieter Verrips, die niet alleen actief is in de kerk, maar ook als professioneel musicus weet hoe hij de muziek tot leven moet brengen. Pieter: “Ik vind het belangrijk om op deze avond de teksten van de liederen te laten spreken. Zo horen we iets van de stem van God.”

Aan het eind van de avond is er een collecte voor het werk van Daniëlle Davelaar dat ze namens de GZB in Zuid-Afrika doet voor de stichting Choices. Choices biedt hulpverlening aan zwangere vrouwen die vanwege hun levensomstandigheden een abortus overwegen. Het verlangen van Daniëlle is dat elke vrouw die bij Choices komt voor hulp, Gods liefde mag ervaren.

advertentie
advertentie